Actualitate, Comunicate

Zona Mureș – Secașe, potențial piscicol de milioane de euro?!?!

Grup de Acţiune Locală pentru pescuit din bazinul Mureșului și Secașelor, la Ciugud,

Cererea de finanțare a sprijinului pregătitor, de peste 1 milion de euro, a fost depusă de primarul Gheorghe Damian

În urmă cu câțiva ani, la Ciugud, s-a înființat Grupul Local de Acțiune Țara Secașelor Alba-Sibiu, unul dintre cele mai performante GAL-uri din țară,care, până în prezent, a implementat cu succes 55 de proiecte pentru modernizarea comunităților rurale din microregiunea Țara Secașelor.

Dat fiind faptul că una dintre prioritățile asumate de primarul Gheorghe Damian se referă la continuarea bunelor practici în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, încă de anul trecut, la Ciugud, au început procedurile pentru înființarea Fishing Local Action Grup – Grup de Acţiune Locală pentru Pescuit din bazinul Mureșului și Secașelor sau pe scurt FLAG, care va duce la înființarea unei noi microregiuni. Cererea de finanțare a sprijinului pregătitor, în valoare de 1.066.800,00 euro, pentru proiectul ”Dezvoltarea sectorului piscicol zonal prin înfiinţarea FLAG (Fishing Local Action Grup- Grup de Acţiune Locală pentru pescuit) din bazinul Mureşului, Secaşelor şi a afluenţilor acestora şi elaborarea strategiei de dezvoltare locală a zonei pescăreşti”, prin Programul Operaţional Pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020, a fost depusă, la sfârșitul săptămânii trecute, de către Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud, la Centrul Regional Cluj pentru Programul Operaţional Pescuit.

Finanțarea astfel solicitată are ca obiectiv înființarea parteneriatului dintre 10 unitaţi administrativ-teritoriale din județul Alba (municipiul Alba Iulia și comunele: Ciugud, Blandiana, Daia Română, Șibot, Spring, Vințu de Jos, Galda de Jos, Sântimbru, Doștad), 4 din județul Hunedoara (orașul Geoagiu și comunele Romoș, Turdaș și Rapoltu Mare) Hunedoara și 11 operatori privaţi (din care un număr de 3 posesori de licenţă în activitatea de acvacultură şi 5 Asociaţii înfiinţate în baza O.G. 26/2000). Odată cu aprobarea cererii de finanțare, vor putea fi accesate, prin FLAG, fonduri în valoare de peste 5 milioane de euro pentru dezvoltarea de noi investiții în acvacultură.

Parteneriatul propune valorificarea potenţialului existent la nivel teritorial prin înfiinţarea de noi investiţii în acvacultură şi în procesarea produselor de acvacultură, ceea ce conduce, automat, la creșterea numărului de locuri de muncă în domeniu. Totodată, se dorește modernizarea unitaţilor de acvacultură,în vederea extinderii si sporirii valorii economice a acestora şi implicit suplimentarea locurilor de muncă. În același context, strategia de dezvoltare locală în domeniul acvaculturii va promova proiectele axate pe activitaţi de mediu, turism şi educaţie.

Zona vizată prezintă un potenţial excelent de dezvoltare al acvaculturii, pentru că aici activează 3 mari producatori cu licenţă în acvacultură şi peste 50 de operatori economici cu infrastructură de pescuit sportiv (bălţi de peşte), care intenţionează să devină producători/procesatori de produse din acvacultură. De asemenea, există numeroase intenţii ferme din partea persoanelor fizice, care deţin terenuri în zone propice acvaculturii, cu privire la dezvoltarea infrastructurii de producţie în acest segment de activitate.

Unul dintre proiectele pentru viitorul apropiat se referă la punerea în valoare, atât din punct de vedere turistic cât și economic, a râului Mureș. Este vorba despre un proiect despre care am mai vorbit și altădată, la care țin în mod deosebit, pentru că el are ca obiectiv punerea în valoarea a râului Mureș, al doilea curs de apă ca marime la nivelul Romaniei după Dunare, dar care nu este dezvoltat în mod corespunzător în ceea ce privește sectorul piscicol.Mureşul atât cursul de apă cât şi zona adiacentă cursului de apă, în general zona de luncă/câmpie, afluenţii acestuia precum şi zona adiacentă a râului Secaş şi a afluenţilor oferă un potenţial extraordinar pentru dezvoltarea unităţilor de producţie în acvacultură existente şi un mare potenţial pentru înfiinţarea de noi unităţi de acvacultură. Ce înseamnă asta? Dezvoltare economică și turistică fezabilă, precum și noi locuri de muncă într-un domeniu, unde avem un potențial uriaș, dar care încă nu este exploatat. Am mare încredere în utilitatea și succesul acestui proiect”, a declarat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

26 ianuarie 2016

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...