Actualitate

Ziua Uşilor Deschise la Tribunalul Alba şi Judecătoria Alba Iulia

Tribunalul Alba şi Judecătoria Alba Iulia organizează vineri 24 octombrie la sediul din Alba Iulia Str. Iuliu Maniu nr.24, manifestarea anuală intitulată „Ziua Uşilor Deschise”. Scopul acestui eveniment este acela de a apropia justiţia de cetăţeni, de a-i ajuta să fie mai bine informaţi despre drepturile lor şi modalitatea de funcţionare a justiţiei de zi cu zi.
Conducerea instanţelor invită pe toţi cetăţenii interesaţi (elevi, studenţi, justiţiabili, reprezentanţi ai societăţii civile, justiţiabili) în intervalul orar 10 – 12 să participe la acest eveniment, care le va da ocazia să afle cât mai multe despre funcţionarea sistemului judiciar, în special prin comunicarea de informaţii concrete despre circuitul unui dosar şi etapele procesuale ce se parcurg până la soluţionarea unei cauze , condiţiile în care lucrează judecătorii şi personalul auxiliar, ori alte aspecte relevante privind actul de justiţie.
În contextul intrării în vigoare a Noilor Coduri, Institutul Naţional al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii cu sprijinul Confederaţiei Elveţiene au elaborat Ghiduri practice – Modele de cereri pentru justiţiabili în materie penală şi Modele de cereri pentru justiţiabili în materie civilă. Ghidurile oferă într-o abordare accesibilă modele de cereri de chemare în judecată venind astfel în sprijinul justiţiabililor . Celor prezenţi le vor fi distribuite cu ocazia lansării Ghidurilor formulare de cereri în materiile cele mai comune ( familie, proprietate, litigii de muncă ) dar şi alte materiale informative. Ghidurile vor putea fi vizualizate începând cu 23.10.2014 pe portalul instanţelor sau accesând www.ghid.csm1909.ro.
Agenda manifestării mai cuprinde vizitarea compartimentelor din cadrul instanţelor, în special cele destinate relaţiei cu publicul, vizualizarea modului în care funcţionează programul informatizat ECRIS, prezentarea modalităţilor în care se pot obţine informaţii de pe Portalul instanţelor şi Info-chioşc, prezentarea unor date statistice relevant din activitatea celor două instanţe precum şi distribuirea de broşuri informative participanţilor la manifestare. Persoanele interesate se pot prezenta în ziua respectivă, în intervalul orar amintit, cu un act de identitate .
Această acţiune organizată cu ocazia „Zilei europene a justiţiei civile” ce se sărbătoreşte în fiecare an în Europa la data de 25 octombrie, este iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene şi îşi propune să contribuie la consolidarea relaţiei de încredere între cei care înfăptuiesc actul de justiţie şi beneficiarii acestuia, justiţiabilii.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

21 octombrie 2014

About Author

Cititorul


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...