Cultura, Evenimente, Locale, Stiri, Stiri Blaj

Ziua „Școlii Ardelene”, sărbătorită cum se cuvine la Blaj

Vineri, 11 octombrie, la Blaj vor fi sărbătoriți 265 ani de la înfiinţarea în acest oraș de referință al României a primelor şcoli sistematice şi moderne din istoria românilor. Cu această ocazie, municipalitatea a pregătit o serie de evenimente cultural artistice menite să sărbătorească cum se cuvine Şcoala Ardeleană, o instituție de referință pentru istoria neamului românesc.

Din 2014, ziua de 11 octombrie a fost declarată prin lege „Ziua Şcolii Ardelene”. La iniţiativa deputatului bihorean Adrian Miroslav Merka, reprezentant al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, la care au aderat apoi mai mulţi parlamentari, data de 11 octombrie a fost declarată, prin lege adoptata de Camera Deputaţilor, „Ziua Şcolii Ardelene”.

Şcoala Ardeleană a fost o importantă mişcare culturală generată de unirea Mitropoliei românilor ardeleni cu Biserica Catolică, act în urma căruia a luat naştere Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Şcoala Ardeleană a contribuit nu numai la emanciparea spirituală şi politică a românilor transilvăneni, ci şi la a celor de peste munţi.

Unul din documentele cele mai importante elaborate este petiţia Supplex Libellus Valachorum (1791, 1792), adresată împăratului romano-german Leopold al II-lea, pentru recunoaşterea naţiunii române ca parte constitutivă a Marelui Principat Transilvania.

O altă realizare a Şcolii Ardelene a fost introducerea grafiei latine în limba română, în locul scrierii chirilice, şi tipărirea primului dicţionar cvadrilingv al limbii române, Lexiconul de la Buda. Deviza Şcolii Ardelene a fost “Virtus Romana Rediviva” (prescurtat V.R.R.), care îndemna la renaşterea vechilor virtuţi ostăşeşti, în lupta pentru drepturi naţionale, pentru limba şi credinţa străbună, pentru unirea tuturor românilor într-o singură ţară.


Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

11 octombrie 2019

About Author

Redactiealba


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...