Actualitate

Ziua Porţilor Deschise la Curtea de Apel Alba Iulia

Curtea de Apel Alba Iulia organizează vineri, 24 octombrie , la sediul acesteia, situat în municipiul Alba Iulia, strada I.C. Brătianu, nr.1, în cadrul programului de lucru 8-16, manifestarea anuală intitulată „Ziua Uşilor Deschise”, având ca scop asigurarea transparenţei actului de justiţie şi familiarizarea publicului cu aspectele specifice activităţii de judecată.
Agenda manifestării cuprinde în principal vizitarea compartimentelor din structura instanţei, prezentarea şi utilizarea echipamentelor electronice de tip info-chioşc destinate justiţiabililor, informarea celor interesaţi cu privire la circuitul dosarelor, la modalitatea de accesare şi aflare a soluţiilor dosarelor aflate pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia sau a altor informaţii utile puse la dispoziţie pe site-ul Curţii de Apel Alba Iulia, precum şi difuzarea unor broşuri informative.
Curtea de Apel Alba Iulia invită elevi, studenţi, justiţiabili, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi pe toţi cei interesaţi să afle mai multe informaţii despre circuitul unui dosar şi etapele procesuale ce se parcurg până la soluţionarea unei cauze, despre condiţiile în care lucrează judecătorii şi personalul auxiliar, să participe la „Ziua uşilor deschise”.

Această acţiune este organizată cu ocazia „Zilei europene a justiţiei civile” ce se sărbătoreşte în fiecare an în 25 octombrie în întreaga Europă, iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, eveniment prin care justiţia civilă este adusă în atenţia publicului european.
Scopul celebrării acestei zile este acela de a apropia justiţia de cetăţeni, de a-i ajuta să fie mai bine informaţi despre drepturile lor şi modalitatea de funcţionare a justiţiei de zi cu zi, îngăduind acestora să-i înţeleagă mai bine mecanismele şi de a îmbunătăţi accesul la justiţie.

În acelaşi spirit, organizarea Zilei uşilor deschise coincide în mod fericit anul acesta cu lansarea ghidurilor practice pentru justiţiabili, ce vor fi făcute publice începând din 23.10.2014 pe site-urile instanţelor şi vor fi prezentate şi participanţilor la evenimentul de vineri. Aceste ghiduri realizate de către CSM, INM cu sprijinul Confederaţiei Elveţiene în cadrul programului de cooperare elveţiano-român sunt puse gratuit la dispoziţia justiţiabililor dar şi a practicienilor şi oferă într-o abordare accesibilă modele de cereri de chemare în judecată atât pentru acţiuni cu un grad redus de complexitate, cât şi pentru acţiuni de o complexitate ridicată din perspectiva problemelor faptice şi juridice deduse judecăţii (revendicare, partaj de bunuri etc). Astfel, sunt conturate repere importante pentru justiţiabili în demersul acestora de valorificare a unor drepturi sau interese legitime în justiţie.
Cu ocazia Zilei uşilor deschise la Curtea de Apel Alba Iulia va avea loc vineri 24.10.2014 la sediul instanţei o întâlnire de lucru a conducerii Curţii de Apel Alba Iulia cu reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Alba Iulia şi conducerea barourilor din circumscripţia teritorială a Curţii de Apel Alba Iulia.
Agenda întâlnirii cuprinde în principal discutarea unor aspecte legate de aplicarea noilor coduri dar şi a eventualelor disfuncţionalităţi sesizate în colaborarea instituţională dintre avocaţi şi magistraţi.
Prin această primă întâlnirea, ce se doreşte a fi organizată periodic, conducerea Curţii de Apel Alba Iulia urmează recomandarea recentă a Consiliului Superior al Magistraturii de acordare a unei atenţii sporite faţă de relaţiile instituţionale de colaborare între magistraţi şi celelalte profesii din cadrul sistemului judiciar.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

23 octombrie 2014

About Author

Cititorul


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...