Social

Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi sărbătorită în aşezămintele sociale din Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei

DSC03857Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este sărbătorită astăzi şi în aşezămintele sociale din cuprinsul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, care oferă servicii pentru persoanele cu dizabilităţi.
Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă încearcă prin activitatea social-filantropică pe care o desfăşoară să fie şi în sprijinul semenilor noştri suferinzi şi cu dizabilităţi. În prezent sub oblăduirea Arhiepiscopiei se află două case de tip familial pentru 24 de copii cu dizabilităţi, trei locuinţe protejate pentru persoane adulte cu dizabilităţi cu 32 de beneficiari, un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru 20 de persoane cu dizabilităţi, un aşezământ social care oferă servicii de zi persoanelor cu dizabilităţi şi un birou de asistenţă şi consiliere a persoanelor cu dizabilităţi. Aceste servicii sunt derulate în parteneriat cu autorităţile publice judeţene şi locale.
Aşezământul social pentru persoane cu dizabilităţi „Sfântul Meletie” Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 2008 şi funcţionează în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Alba Iulia şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba. Acesta oferă gratuit servicii de orientare profesională, recuperare – ergoterapie şi kinetoterapie, socializare, consiliere psihologică, asistenţă şi consiliere socială pentru 40 de persoane cu handicap.
Biroul de asistenţă socială şi consiliere a persoanelor cu handicap Alba funcţionează din anul 2007 în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei şi are un număr de aproape 400 de beneficiari, copii, femei şi bărbaţi.
Un număr de 32 de persoane adulte cu dizabilităţi sunt ocrotite în trei locuinţe protejate, două la Tiur, în cadrul Aşezământului Social „Sfântul Nectarie”, şi una la Pianu de Jos în cadrul Aşezământului Social „Sfânta Elena”.
La Sebeş funcţionează din anul 2012 un serviciu de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi, singurul de acest gen acreditat în Sebeş. Serviciul are 20 de beneficiari cu vârsta între 9 şi 70 de ani cărora le oferă hrană zilnică, asistenţă medicală, transport, servicii de menaj şi îngrijire.
În Alba Iulia 24 de copii cu dizabilităţi multiple şi severe sunt ocrotiţi în cadrul caselor de tip familial „Sfânta Ana” şi „Sfânta Maria”. Copiii provin în mare parte din fostul Leagăn de copii din Alba Iulia, care în anii 2000 a fost desfiinţat în cadrul procesului de reorganizare a sistemului de asistenţă socială din România. Cele două case de tip familial funcţionează în cadrul unui parteneriat încheiat între Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Filiala Filantropia Ortodoxă Totoi, Consiliul Judeţean Alba şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.
„Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este sărbătoarea celor care poartă crucea grea a unor mari suferinţe. Această cruce purtată cu demnitate, cu răbdare, cu credinţă şi cu speranţă este o cruce care sfinţeşte pe cel care o poartă şi pe cei care îi sunt alături. Mântuitorul Iisus Hristos i-a spus Sfântului Apostol Pavel, care îl rugase să-l vindece de boala pe care o avea: „Îţi este de ajuns harul Meu, căci puterea Mea se desăvârşeşte în slăbiciune”, auzind acest lucru marele apostol a exclamat: „De aceea mă bucur în slăbiciune…căci, când sunt slab, atunci sunt tare.” (II Cor 12, 9-10). Această zi de sărbătoare este cel mai potrivit prilej de a recunoaşte „măreţia” şi „tăria” celor care zi de zi şi clipă de clipă biruiesc greutăţile de neimaginat ale handicapului, trăindu-şi viaţa cu nădejde, speranţă şi credinţă” a spus părintele Nicolae Călin Ignat, consilier social misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei şi preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Distribuie Acum

3 decembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALBA
Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Ziarul Apulum
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
Anunturi Negociat.ro
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.
Site-uri Partenere
Radio Alba apartamente de vanzareCentrale Electrice
Scrie-ne pe Messenger
Loading...