Actualitate, Stirea Zilei

ZIUA NAŢIONALĂ ALBA IULIA: Depuneri de coroane la statuile lui Brătianu şi Iuliu Maniu (FOTO)

Manifestările legate de Ziua Naţională au debutat astăzi la Alba Iulia cu depuneri de coroane la doi dintre făuritorii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, respectiv Ion I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu.
În acordurile Imnului național și ale Imnului Eroilor, au fost depuse coroane de flori din partea Președinție, Senatului, Camerei Deputaților, Guvernului și Instituției Prefectului Județului Alba, a Ministerului Afacerilor Externe, Academiei Române și ASTRA, Consiliului Județean Alba și Primăriei Alba Iulia, precum și a Asociației Naționale pentru Restaurarea Monarhiei. De asemenea au fost depuse coroane de flori de către partidele politice: PSD-PC-UNPR, PNL, PP-DD, PMP, PNȚCD și PRM.
La aceste două momente au participat aproximativ 200 de persoane.
Manifestările oficiale vor continua cu depuneri de coroane la busturile primilor suverani ai României Mari, Ferdinand și Maria, aflate în fața Catedralei Reîntregirii, și la statuia ecvestră a primului unificator al celor trei provincii românești, Mihai Viteazul. De asemenea, jerbe de flori vor fi depuse și la busturile făuritorilor Unirii, aflate în zona Sălii Unirii, fosta Casină Militară în care, în urmă cu 96 de ani, cei 1.228 de delegați au votat unirea Transilvaniei cu România.

Tot la Sala Unirii, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, va fi gazda primirii soliilor din cetățile de scaun, Târgoviște și Suceava, care vor transmite mesajul românilor din Muntenia și Moldova.

Un sobor de preoți și ierarhi va oficia un Te Deum, în acest sens fiind amenajat un podium în fața Catedralei Reîntregirii, de unde, după cuvântul arhiepiscopului ortodox Irineu, vor susține discursuri, potrivit organizatorilor, președintele ales, Klaus Iohannis, și primarul Mircea Hava. Este pentru prima dată în ultimii doisprezece ani când oficialitățile vor lua cuvântul în cadrul acestui moment.

Unul din cele mai așteptate momente ale festivităților este parada militară, care se va desfășura pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, la care vor participa 860 de militari și zeci de echipamente aparținând atât MApN, cât și MAI. Ceremonialul militar va fi asigurat de efective ale Diviziei 4 Infanterie — Batalionul 811 Infanterie ‘Dragonii Transilvanie’ Dej, Batalionul 317 Cercetare ‘Vlădeasa’, Batalionul 814 Tancuri ‘Mihai Vodă’ Turda, Batalionul 26 Vânători de Munte ‘Avram Iancu’ Brad, Batalionul 55 Apărare Antiaeriană ‘Someș’ Dej, Batalionul 136 Geniu ‘Apulum’ Alba Iulia, precum și detașamente ale Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu’ Sibiu, Colegiului Național Militar ‘Mihai Viteazul’ Alba Iulia, Jandarmeriei Alba, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba și Școlii de Agenți de Poliție ‘Septimiu Mureșan’ Cluj Napoca.
Blocul de paradă al tehnicii militare va fi constituit din transportoare amfibii blindate B-33 ‘Zimbrul’, transportoare amfibii blindate de cercetare model 1979, transportoare amfibii blindate cu aruncător calibru 82 mm, autocamioane DAC 665 T, mașini de luptă din cadrul complexului de Rachete Antiaeriene OSA-AKM, instalații de aruncătoare proiectile reactive, calibru 122 mm, vehicule Uro Vamtac, autospeciale din dotarea Batalionului 136 Geniu, câte o autospecială transport șalupă ST-270, pentru descarcerări grele, SMURD tip B2 și de Intervenție Pirotehnică. La paradă va participa și o formație de zbor cu trei aeronave luptă MIG-21 Lancer din dotarea Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii
Comandantul paradei este generalul de brigadă Adrian Tonea, comandantul Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’.

Picture 056

Picture 058

Picture 063

Picture 065

Picture 066

Picture 070

Picture 075

Picture 077

Picture 078

Picture 081

Picture 082

Picture 083

Picture 087

Picture 088

Picture 090

pt primna

IMG_20141201_093228

Picture 045

Picture 049

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

1 decembrie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...