Actualitate, Evenimente

ZIUA ASTRONOMIEI va fi marcată sâmbătă la Alba Iulia

Sâmbătă 25 aprilie, între 17.30 și 23.30, Primăria Alba Iulia și Clubul de astronomie “Universul de langa noi” sărbătoresc Ziua Internațională a Astronomiei, în emisfera Nordica. Albaiulienii sunt invitati la o zi de promovare a astronomiei în locuri publice prin prezentări, observații astronomice, demonstrații sau alte activități. Pe esplanada obeliscului vor fi amplasate 5 telescoape pentru observarea boltei cerești.

În plus, la Alba Iulia va fi prezent singurul specialist în cadrane solare din România, Dan Uza. Expertul în gonomică le va explica albaiulienilor, utilizând 200 de cadrane solare de hârtie, modul în care se poate măsura timpul, în funcție de razele soarelui. Cadranele solare sunt specifice Transilvaniei, în celelalte părți ale țării fiind foarte rar întâlnite. Până la 1900 fiecare sat și oraș din Transilvania avea ora sa proprie, pe care o măsura după soare, iar în Alba Iulia a funcționat cel mai modern observator astronomic din Transilvania secolului XVIII. Dupa aceasta perioada, a intervenit standardizarea si introducerea fusurilor orare.

In Alba Iulia pot fi admirate 5 cadrane solare, cele mai usor de observat fiind în curtea Arhiepiscopiei Romano-Catolice ( Palatului Episcopal), pe catedrala Sfantul Mihail sau în curtea Institutului Teologic Romano-Catolic. Primăria intenționează să realizez un circuit turistic dedicat cadranelor solare din oraș.

Începând cu anul 1973, într-o sâmbătă senină din luna aprilie sau mai, când Luna e in preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreaga sărbătoresc „Ziua Astronomiei”. Și pentru că Universul este prea grandios, din 2007 s-a decis că în fiecare an vor exista două Zile ale Astronomiei, una primăvara, alta toamna.

P.S. Atentie, daca vremea e nepotrivita se anuleaza.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

21 aprilie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...