Actualitate

Zile libere ca puncte între sărbători și weekend-uri pentru toți angajații

Senatorii vor să legifereze acordarea de zile libere ca PUNTE între zilele de sărbătoare şi cele de repaus. Astfel, dacă între o sărbătoare legală şi zilele de week-end se află doar o zi de lucru, aceasta va fi declarată automat ZI NELUCRĂTOARE, potrivit unei Propuneri legislative pentru completarea Legii nr. 53 din 2003 privind Codul Muncii.
Propunerea legislativa poate fi consultata pana la data de 10 august 2014. Potrivit Manager.ro, în forma initiatorului se precizeaza propunerea de introducere dupa artiolul 139, a unui nou articol, 139 (1) care sa aiba urmatorul cuprins:

„Art. 139 (1) – Daca intervalul de timp, dintre zilele de sarbatoare legala, din timpul unei saptamani, prevazute in art. 139 alin. (1) si zilele de repaus saptamanal prevazute la art. 137 alin. (1) este de 24 de ore, aceste vor fi considerate de drept zile nelucratoare. Pentru termenele mai mari de 24 de ore, acordarea de timp liber se stabileste prin hotarare a guvernului.”

In expunerea de motive se precizeaza:

„Acordarea de zile libere legale suplimentare, care leaga zilele de sarbatoare legala, prevazute de Codul Muncii, de zilele de repaus saptamanal ( sambata si duminica) este reglementata, anual, prin emiterea mai multor Hotarari de Guvern. Cu toate ca s-a statuat deja ca practica acordarea de zile libere legale ca punte pentru crearea unor mini-vacante in sectorul bugetar, iar stabilirea unui calendar de maxima predictibilitate este lipsita de costuri, exista in continuare un vid legislativ in aceasta materie.”

Conform initiatorilor, Romania inca se afla la mijlocul clasamentului statelor UE  referitor la numarul zilelor de sarbatoare legala, „alaturi de Germania siBelgia, cu 12 zile”.

sursa: realitatea.net

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

4 august 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...