Actualitate, Cultura, Educatie, Stiri

Zeci de elevi din Alba Iulia implicaţi în proiectul Noi şi cărţile

În perioada martie-iunie 2015 are loc proiectul „Noi şi cărţile”, la care participă Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba Iulia.

Coordonatorii proiectului sunt profesoara Alina Lupşa – Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia, profesoara Claudia Niculescu – Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, Cristina Smadea – Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba Iulia.

Organizatorii precizează: „Trăind într-o lume contemporană dominată de tehnologii moderne, copilul epocii noastre este mai mult un copil al mass-media şi mai puţin, din nefericire, un copil al cărţii.
În ultimii ani, se observă o scădere a interesului faţă de lectură. Televizorul , jocurile video şi calculatorul sunt cele care „au furat” interesul copiilor şi chiar al adulţilor pentru a citi o carte. Unii părinţi nu mai reprezintă un model pentru copil, din acest punct de vedere, pentru că nici ei nu citesc.
Sunt copii care nu au o bibliotecă acasă, probabil din cauza preţului din ce în ce mai mare al cărţilor sau din lipsa de interes a părinţilor faţă de acest domeniu. Instituţiile de învăţământ sunt cele care trebuie să trezească interesul şi dragostea pentru lectură a copiilor.
Acest proiect îşi propune să trezească în sufletele fragile şi avide de cunoaştere ale şcolarilor dorinţa de a se apropia de carte, dorinţa de a citi, dorinţa de a pătrunde încă de mici în universul liniştit al unei biblioteci, respectul faţă de carte, faţă de cel care a scris-o.
Dacă, până acum, copilul „trăia” povestea alături de personaje imaginare, de această dată, prin intermediul cărţii personalizate, copilul însuşi este personajul principal, el hotărăşte singur cursul întâmplărilor, învaţă să aleagă între noţiunile de „bine” şi „rău”, participă activ la acţiunea cărţii, îşi dezvoltă creativitatea şi vocabularul, îşi accelerează prin metoda practică maturizarea afectivă şi cognitivă, îşi intensifică dorinţa de cunoaştere , curiozitatea şi motivaţia de a progresa; prin intermediul lecturii în care copiii devin eroi pozitivi ai lumii poveştilor, sperăm că dorinţa de a citi le va îndrepta paşii către bibliotecă, nădăjduim ca prietenul nedespărţit şi cel mai drag copiilor să fie socotită cartea”.

Proiectul educaţional „Noi şi cărţile” cuprinde mai multe activităţi (inclusiv restaurarea şi confecţionarea unor cărţi şi albume) şi se finaliza cu expoziţia „Imagini din suflet de copil” – o expoziţie de desene care va avea loc în luna iunie.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

30 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...