Comunicate, Locale, Politica, Stiri

Zece proiecte care fac din Alba Iulia un oraș de nota 10

COMUNICAT DE PRESĂ

Alba Iulia este, prin oamenii locului, istorie și tradiție un oraș de nota 10, însă din punct de vedere al proiectelor edilitare de dezvoltare și locuirii a rămas în urma altor municipii reședință de județ. Așa cum nu este imposibil să ne schimbăm viața fără să schimbăm ceea ce facem în fiecare zi, la fel, nu putem avea un altfel de oraș fără să îi înlocuim pe cei care ne conduc de 25 de ani.

Voi enumera, pe scurt, zece dintre proiectele mele, care pot face din Alba Iulia un oraș de nota 10.

1. Înființarea ”Consiliului consultativ pentru probleme cetățenești”, format din reprezentanți ai tuturor cartierelor din oraș, care să propună consiliului local și primarului proiecte de dezvoltare și să expună problemele specifice din cartierele lor. Ne dorim mai multă transparență și toate ședințele de consiliu local și ale comisiilor de specialitate vor fi transmise live, cu posibilitatea cetățenilor de a interveni în timp real, printr-un chat, la discuții; Vor fi organizate reale dezbateri publice cu consultarea cetățenilor și modificarea proiectelor în funcție de propunerile majorității;

2. Asfalt nou pe circa 50 de kilometri de drumuri. Alba Iulia are nevoie de mari investiții în infrastructura rutieră, în contextul în care peste 100 de kilometri de drum din intravilan necesită intervenții. Susțin alocarea anuală a cinci la sută din bugetul general al municipiului, care înseamnă 2,5 milioane de euro, pentru asfaltarea și modernizarea drumurilor; Cu 10 milioane de euro, în patru ani, doar din resurse proprii, asfaltăm circa 50 de kilometri de drumuri.

3. Un oraș verde, cu piste pentru bicicliști și mijloace de transport electrice. Implementarea unei strategii de creștere graduală a spațiilor verzi în următorii 4 ani, astfel încât Alba Iulia să redevină orașul oxigenat și curat de altădată. Este necesară și dezvoltarea de politici de mediu și implementarea corectă a colectării selective; Construirea de noi piste pentru bicicliști și unirea celor existente, astfel încât oamenii să fie încurajați să meargă cu bicicleta la serviciu. Achiziționarea graduală a unor mijloace de transport electrice pentru prevenirea poluării.

4. Înființarea ”Consiliului Consultativ al Mediului de Afaceri”, format din antreprenori, care propun consiliului local și primarului soluții pentru rezolvarea problemelor din mediul de afaceri local. Aceștia vor fi consultați cu privire la elaborarea strategiei de politici publice din domeniul economiei, mediului de afaceri, impozitelor și taxelor locale, infrastructurii și planificării urbane. Dezvoltarea unei zone industriale a orașului;

5. ”Alba Iulia – un oraș cu adevărat SMART”. Înființarea unui sistem public de iluminat pe bază de energie solară, aplicație mobilă pentru sesizarea Serviciului de Poliție Locală, a autorităților competente când apar probleme cu sistemul de apă-canal, iluminat, transport, salubrizare, câini comunitari sau se impun servicii sociale. Internet prin wireless în toate zonele aglomerate, dar și în cele de agrement și în care se practică sport, precum Stadionul ”Cetate”.

6. Un oraș sigur, cu oameni sănătoși. Creșterea siguranței și sănătății cetățeanului prin montarea de sisteme publice integrate de supraveghere audio-video pentru pentru fiecare cartier; conlucrarea cu poliția locală pentru identificarea zonelor cu potențial infracțional sau care pun în pericol siguranța cetățeanului și anunțarea organelor competente în cazul în care există suspiciuni că se va produce o infracțiune. Creșterea pazei și protecției străzilor pe timpul nopții și la unitățile de învățământ. Identificarea zonelor din trafic în care se produc frecvente accidente rutiere și, ulterior, a unor soluții, alături de reprezentanții poliției rutiere. Realizarea mai frecventă a operațiunilor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare.

7. Dezvoltarea și construirea de noi zone de agrement. În 2013, baza de agrement de la Schit, situată într-o zonă frumoasă, lângă pădurea Mamut, a fost închisă inexplicabil prin decizie a reprezentanților primăriei. De atunci, au fost cheltuiți sute de mii de euro din bani publici pentru studii de fezabilitate, proiecte frumos colorate pe hârtie și achiziții de terenuri, pentru construirea unor bazine în aer liber, însă fără nici un rezultat. Acești bani puteau fi utilizați pentru modernizarea ștrandului de la Schit. Este oportună și dezvoltarea unei baze de agrement, lângă malul râului Ampoi, în spatele blocurilor din cartierul Ampoi 1. Crearea de noi locuri de joacă pentru copii și modernizarea celor existente.

8. Dezvoltare urbană corespunzătoare și locuri de parcare. În lipsa unei strategii de dezvoltare urbană, Alba Iulia s-a dezvoltat haotic, cu numeroase blocuri între case, trotuare înguste și inadecvate pentru mame cu copii în cărucior, respectiv imobile care nu păstrează nici o cromatică. Este necesară o planificare urbană pentru următorii 50 de ani. Soluția pentru un oraș în plină dezvoltare, în care numărul mașinilor este de trei ori mai mare decât al locurilor de parcare, este construirea de parcări subterane și supraterane și nu taxarea puținelor locuri existente sau ridicarea mașinilor parcate neregulamentar.

9. Introducerea utilităților pe toate străzile din Alba Iulia. Sunt necesare extinderea rețelei publice de apă și canalizare, extinderea rețelei de distribuție a gazului, extinderea rețelei de iluminat și distribuție a energiei electrice. De asemenea, se impune refacerea sistemului public de canalizare pentru prevenirea producerii inundațiilor pe drumurile publice în urma ploilor torențiale.

10. Investiții în creșe, grădinițe și școli. Pentru orice administrație, proiectele educaționale trebuie să se afle pe primele locuri, deoarece copiii noștri sunt viitorul. Alba Iulia are nevoie de majorarea numărului de locuri la creșe, prin înființarea unora noi, astfel încât părinții să își poată reîncepe cu inima împăcată serviciul, după încheierea concediului de creștere a copilului. De asemenea, sunt necesare investiții și în grădinițe și școli, crearea de locuri de dezvoltare personală, infrastructura sportivă și reabilitarea sălilor de clase.

Adevărul este unul singur: candidez pentru a face, alături de toți cei care vor să se implice, din Alba Iulia un oraș prosper. Și când spun ”prosper” mă gândesc la un oraș care se dezvoltă cu pașii corecți și siguri, în care traiul este mai bun, posibilitatea de dezvoltare profesională și personală mai mare și care, prin proiectele sale, stârnește curiozitatea locuitorilor din orașele vecine.

Alin Stanciu,

Candidatul Partidului Social Democrat pentru Primăria municipiului Alba Iulia

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

12 august 2020

About Author

administrator


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...