Actualitate

Vor aurul de la Certeje, dar pleacă din Grecia! Guvernul elen le-a suspendat studiile tehnice!

Eldorado Gold Corp, companie care vrea să dezvolte și proiectul de exploatare a aurului de la Certej (Hunedoara) a confirmat că va opri toate activitățile miniere din nordul Greciei începând din această săptămână, după ce guvernul le-a suspendat studiile tehnice, se arată într-un material apărut pe platforma on-line Romania Curată.

Este o lovitură majoră pentru compania din Vancouver, care a făcut din Grecia punctul principal al planurilor sale de viitor.  În ciuda eforturilor sale, Eldorado continuă să aibă parte de o opoziție puternică, atât din partea Atenei cât și a protestatarilor locali. Într-o foarte scurtă declarație, CEO-ul Paul Wright a spus că acest “rezultat nefericit” este în detrimentul tuturor părților, atât al investitorilor cât și al Greciei. De asemenea, compania a mai declarat că urmează să conteste decizia în instanță.

“Eldorado nu poate și nu va continua să aloce alți bani pentru proiecte, în timp ce Ministerul Energiei este ostil acțiunilor noastre, după cum reiese din deciziile recente ale ministrului” a spus Wright. “Ne exprimăm speranța de a ne relua activitățile în viitorul apropiat – de preferat prin angajament constructiv cu Ministerul Energiei, decât printr-o hotărâre judecătorească.”

Suspendarea, anunțată săptămâna trecută, afectează mina de la Stratoni, precum și proiectele de la Skouries și Olimpias. Un alt proiect, Perama Hill, este și el în așteptare deoarece compania nu are încă Evaluarea Impactului asupra Mediului.

Acțiunile Eldorado au scăzut cu 14% la 4.48 $ vineri, după acest anunț. Acțiunile au scăzut cu aproximativ 18% de miercuri, când guvernul grec a suspendat studiile tehnice.

Această ultimă piedică este una din multele pe care Eldorado le-a întâmpinat în încercarea sa de a reporni sectorul minier din Grecia. De când a pariat pe Grecia în 2012 prin cumpărarea European Goldfields Ltd pentru 2.5 miliarde de dolari, compania s-a confruntat cu o serie de proteste, dintre care unele violente.

Un nou set de probleme a apărut la începutul acestui an, atunci când partidul de stânga Syriza a câștigat alegerile. Guvernul s-a întors împotriva Eldorado la doar câteva săptămâni după ce a fost ales, creând dubii în rândul investitorilor.

Ministerul Energiei a declarat că suspendă studiile tehnice ale Eldorado în săptămână trecută deoarece investitorul minier a încălcat termenii contractuali făcând testarea în Finlanda și nu în Grecia. Wright a remarcat faptul că Eldorado a primit numeroase decizii judecătorești care să ateste legalitatea tuturor operațiunilor din Grecia.

El a declarat că decizia guvernului afectează 5.000 de locuri de muncă directe și indirecte, inclusiv 2.000 de contractori si angajați ai companiei. Eldorado a creat proiectele sale miniere ca o modalitate de a revigora economia Greciei, care suferă după ani de austeritate și un nivel ridicat de datorii.

Eldorado a luat măsuri legale împotriva deciziei Ministerului Energiei, dar nu a putut spune când va fi luată o decizie judecătorească.

Compania intenționează să continue cu planurile de protejarea mediului la toate cele 3 proiecte din Grecia, în timp ce suspendarea este încă în vigoare. Dar este de așteptat să concedieze majoritatea angajaților în următoarele 3 luni, conform legilor locale. Dacă autorizațiile nu vor fi reintroduse, Eldorado spune că nu va avea altă posibilitate decât accea de a-i concedia.

Andrew Kaip, analist al BMO Capital Markets a declarat faptul că suspendarea creează “un precedent îngrijorător” în ceea ce privește capacitatea guvernului de a împiedica acțiunile Eldorado, în ciuda “legalității aparente” a autorizațiilor companiei. “O întarziere semnificativă sau amânarea proiectelor de la Skouries și Olympias poate avea un impact negativ asupra Eldorado.” a mai declarat acesta

Eldorado nu este prima companie care se luptă cu aceste proiecte. O altă companie canadiană, TVX Gold Inc., le-a deținut în anii ’90, însă planurile de dezvoltare au eșuat din cauza opoziției puternice din Grecia.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

1 septembrie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...