Actualitate, Social

Vino în echipa YouthBank Alba!

tp2Fundația Comunitară Alba a dat startul celui de-al cincilea an de Program YouthBank la Alba Iulia. Ca de fiecare dată, prima etapă din noul an școlar este cea a înnoirii echipei YouthBank, fiind căutați liceeni entuziaști, energici, dornici să-și dezvolte abilitățile și să se implice activ în comunitate.
Pentru a deveni membru în echipa YouthBank Alba 2013-2014, un tânăr trebuie să fie elev la unul din liceele din Alba Iulia (nu neaparat cu domiciliul în municipiu) și să completeze, până la 2 octombrie 2013, formularul de înscriere disponibil pe www.youthbank.ro/inscriere, acolo unde va atașa și o scrisoare de motivație în care să răspundă la întrebarea: „Ce ai dori să schimbi în comunitatea ta dacă ai face parte din echipa YouthBank?”.

În data de 4 octombrie, candidații vor participa la o sesiune de prezentare a programului YouthBank. În perioada 5-8 octombrie vor avea loc interviuri individuale, iar până la 10 octombrie va avea loc evaluarea practică a aplicanților, după această probă urmând să fie aleși viitorii membri YB Alba.

Programul are ca principar partener local, în acest an, Consiliul Local și Primăria Municipiului Alba Iulia, partener național fiind Asociația pentru Relații Comunitare.

Descrierea programului

YouthBank este administrat de către un grup de tineri, selectați și instruiți, și urmărește constituirea, promovarea și administrarea transparentă a unui fond special destinat proiectelor implementate de către liceeni în comunitate.

În cei patru ani de program (2009-2013), Fundația Comunitară Alba a acordat 37 de granturi liceenilor din Alba Iulia, în valoare totală de peste 64.000 lei, finanțând astfel inițiativele în comunitate a 160 de liceeni, care în proiectele lor au avut peste 16.000 de beneficiari direcți și indirecți.

Programul YouthBank a fost desemnat cel mai bun program de educație nonformală în județul Alba în anul 2012, în cadrul Galei Voluntarilor, tot aici câștigând premiile pentru cel mai bun coordonator de voluntari și voluntarii anului la secțiunile educație și junior.

Asociația pentru Relații Comunitare a inițiat în 2006 programul YouthBank și coordonează o rețea națională de parteneri dedicați dezvoltării locale a programului, pornind de la un set comun de principii și standarde. Programul YB pornește de la premisa că tinerii sunt o resursă pentru comunitățile locale și încurajează inițiativa civică, responsabilitatea și asumarea de către tineri a rolului de lideri. Aceștia se implică în mod practic în acțiuni și decizii locale, prin crearea și utilizarea unui fond care susține inițiativele tinerilor.

YB este implementat în prezent în 13 orașe: Alba Iulia, Baraolt, București, Cluj-Napoca, Făgăraș, Iași, Oradea, Odorheiu Secuiesc, Ploiești, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timișoara, Tîrgu-Mureș.

După primii 4 ani de implementare la nivel național, YouthBank se poate lăuda cu 300 de tineri implicați în echipele YB, peste 250.000 lei mobilizați din comunitățile locale de către echipele YB, peste 560.000 lei acordați sub formă de finanțări pentru a susține 220 de inițiative ale liceenilor, 70 de licee implicate activ, 100.000 beneficiari direcți și indirecți ai proiectelor.

La nivel național, YouthBank a fost desemnat „Cel mai bun proiect educaţional al anului” în cadrul Galei Premiilor în Educaţie 2010, în anul 2011 a primit premiul doi la categoria „Proiecte pentru tineret” în cadrul Galei Societăţii Civile, iar în anul 2012, la aceeași gală, programul a primit premiul trei la categoria „Comportament civic și participare publică”, o confirmare în plus că YouthBank este o excelentă şcoală de dezvoltare personală.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

19 septembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...