Actualitate, Comunicate, Sanatate, Social, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Vești bune! DSP Alba anunță că în ultimele 7 luni nu a fost înregistrat niciun caz de rujeolă în județ

În cadrul unui comunicat de presă, Direcția de Sănătate Publică Alba a anunțat că în ultimele șapte luni nu s-a înregistrat niciun caz de rujeolă în județul Alba, iar acoperirea vaccinală a crescut, depășind 90% la grupa de vârstă 24 de luni. Pe această cale, DSP Alba a ținut să transmită mulțumiri părinților care au înțeles importanța vaccinării, imunizarea fiind singura armă eficientă cu care se poate lupta împotriva acestei boli.

De asemenea, DSP Alba își exprimă recunoștința și față de medicii de familie, asistenții comunitari și toate instituțiile care au contribuit la limitarea extinderii cazurilor de rujeolă, iar apoi eliminarea acestora, astfel încât, de la sfârșitul lunii aprilie și până în prezent, nu a mai existat niciun pacient cu această boală.

Mai mult, acțiunile de informare, întâlnirile cu medicii, părinții, mesele rotunde cu cei care contribuie la realizarea actului medical, ”Caravana Sănătății” nu au rămas fără rezultat, iar părinții au înțeles rolul și importanța vaccinării și faptul că e mult mai simplu și benefic să previi decât să tratezi.

Rujeola este o infecție virală, contagioasă, care cauzează în general afecțiuni respiratorii. Boala se transmite când o persoană infectată tușește sau strănută, iar între simptomele acesteia se numără febră, oboseală, erupția specifică, senzația de gât uscat, diaree, strănut sau scurgerea de secreții de la nivelul nasului. Vaccinul care combate rujeola este ROR, iar acesta protejează și împotriva oreionului și rubeolei. DSP Alba recomandă tuturor părinților copiilor care nu au fost vaccinați să se prezinte la medicul de familie.

Pe de altă parte, o atenție deosebită trebuie acordată, în continuare, și imunizării și protecției împotriva gripei. În județul Alba, în acest sezon, nu a fost înregistrat niciun caz de gripă, iar dintre cele aproape 28.000 de doze de vaccin primite de la Ministerul Sănătății au mai rămas, la medicii de familie din județ, circa 2.000. Precizăm că în alte județe din țară au fost înregistrate primele cazuri de gripă, la persoane nevaccinate. Imunizarea în această perioadă rămâne un bun factor de protecție. Recomandăm celor care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.

Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecții virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obișnuită, gripa este produsă de virusurile gripale și prezintă un risc crescut de complicații și chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecțiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede și femei gravide. Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomerațiilor, spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun.

De asemenea, măsurile de igienă personală, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă.

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate – căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.

Se recomandă persoanele vârstnice, în special celor cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Distribuie Acum

12 decembrie 2018

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALBA
Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Ziarul Apulum
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
Anunturi Negociat.ro
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.
Site-uri Partenere
Radio Alba apartamente de vanzareCentrale Electrice
Scrie-ne pe Messenger
Loading...