Actualitate, Diverse, Stiri

Valentin Jucan trage un semnal de alarmă privind audiovizualul românesc

Albaiulianul Valentin Jucan, membru în Consiliul Național al Audiovizualului, a trimis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta.

Valentin Jucan trage un semnal de alarmă privind starea financiară a audiovizualului româneasc.

Scrisoare deschisă:

„Domnului Klaus Iohannis, Preşedinte
Domnului Victor Ponta, Prim-ministru

București, 14 Aprilie 2015

Stimati domni,

Am convingerea că aveți toate datele referitoare la situația financiară în care se află majoritatea televiziunilor importante din România, fie ele generaliste sau axate pe știri și dezbateri.

Din punct de vedere legislativ sau a politicilor fiscale, dezvoltarea audiovizualului din România nu a beneficiat niciodată de sprijinul necesar din partea Executivului sau a Legislativului. Această lipsă de viziune și de reacție la aglomerarea spațiului în care televiziunile își desfășoară activitatea ne poziționează acum în situația de a constata incapacitatea acestora de a mai funcționa în spiritul a ceea ce înseamnă presă independentă. Piața de publicitate suferă transformări majore, o parte importantă fiind transferată în mediul on-line. Veniturile televiziunilor sunt tot mai mici iar goana după rating/ venituri creează programe care exhibă lipsa de moralitate și decență. Informarea corectă a publicului este, de prea mult timp, o normă aplicată în funcție de disponibilitatea „sursei” de finanțare a postului de televiziune.

Insolvența și falimentul unor televiziuni importante nu pot fi abordate precum ieșirea de pe piață a unor firme nesemnificative.

Consider că, deja, timpul se scurge în defavoarea posturilor de televiziune, existând riscul să ajungem în situația unui colaps audiovizual, încununat și de un faliment al postului public de televiziune — TVR.

În aceste condiții, proiectele majore ale României și dezbaterile publice necesare pentru consolidarea conștiinței colective în legătură cu reformarea statului vor fi fundamental afectate.

În calitate de garant al interesului public, membru al Consiliului National al Audiovizualului, vă propun un prim pas în sprijinul televiziunilor din România, înainte ca acestea să dispară sau să își piardă definitiv încrederea publicului. Proiectul de Ordonanță de urgență pe care îl supun atenției domniilor voastre reprezintă sprijinul asteptat de televiziuni.

Pentru alinierea României la normele Uniunii Europene, în sprijinul programului de trecere a televiziunilor la digitalizare, Guvernul va adopta o Ordonanță în care textul pe care vi-l propun poate fi inclus.

Dumneavoastră, domnule prim-ministru, puteți face primul pas spre salvarea televiziunilor.

Cu siguranță acestea vor reveni la normalitate, decență, respect pentru public, iar taxele și impozitele pe care acestea le datorează statului vor putea fi achitate.

Valentin-Alexandru Jucan, membru CNA”.

FOTO: cursdeguvernare.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

15 aprilie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...