Actualitate, Stiri

Valentin Jucan, membru CNA: „Informaţia este esenţa viitorului oricărui popor”

*Interviu cu Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului

Valentin Jucan, experienţă profesională:

ianuarie 2011 – februarie 2012
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului
Consilier – Cabinetul Secretarului de Stat

ianuarie 2010 – octombrie 2010
Ministerul Mediului şi Pădurilor
Director – Cabinetul Secretarului de Stat

octombrie 2009 – decembrie 2009
Ministerul Mediului
Director – Cabinetul Ministrului

iunie 2008 – decembrie 2008
Ministerul Culturii şi Cultelor
Consilier al Ministrului

februarie 2007 – (suspendat pe perioada mandatului la Ministerul Culturii şi Cultelor) – 30 septembrie 2009
Consultant Parlamentar
Direcţia pentru Afaceri Europene
Parlamentul României, Senat

iunie 2005 – octombrie 2006
Colaborator, Biroul Permanent – Parlamentul României, Senat

martie 2003 – aprilie 2004
Consilier al Prefectului Judeţului Cluj
Domeniu – probleme de tineret şi relaţii externe
Reprezentant al Consorţiului Organizaţiilor Studenţeşti

ianuarie 2000 – martie 2003
Vicepreşedinte al Consorţiului Organizaţiilor Studenţeşti
Cluj-Napoca, Divizia relaţii cu mass-media şi relaţii externe

august 2000 – septembrie 2003
Redactor al departamentului cultural – CD Radio Napoca Cluj-Napoca

În martie 2012, albaiulianul Valentin Jucan a fost numit în CNA (de către grupul parlamentar PDL) pentru un mandat de 6 ani.

Interviu

Reporter: Sunt mari frământări în aceste zile la CNA. Practic ce se întâmplă acum la CNA?
Valentin Jucan: Traversăm o perioadă fără precedent în istoria CNA. Niciodată în cei douăzeci şi doi de ani de existenţă Consiliul nu a trecut printr-o asemenea criză de imagine şi credibilitate. Acuzaţiile de corupţie care îi sunt aduse actualului preşedinte CNA, Laura Georgescu, transformă instituţia din garant al interesului public în unealtă de presiune şi reducere a libertăţii presei, aflată la dispoziţia majorităţii politice actuale.
Modul abuziv, chiar penal, în care Consiliul este condus de Laura Georgescu nu este o noutate. Încă de la instalarea în funcţie, în ianuarie 2013, acţiunile doamnei Georgescu au fost în atenţia mass media sau a procurorilor. În ultimile trei săptămâni, înregistrările difuzate de presă au arătat tuturor, limbajul grobian al şefului CNA, mai întâi în dialog cu elevi de 11 şi 12 ani, apoi în relaţia cu angajaţii instituţiei şi chiar cu membrii Consiliului. Cele mai grave aspecte, însă, au legătură cu faptele de şantaj şi luare de mită, aşa cum reiese din înregistrările difuzate de Realitatea TV, fapte care au adus Consiliul în situaţia de criză în care se află acum. Refuzul preşedintelui CNA de a demisiona, în ciuda nenumăratelor solicitări venite de la senatorii şi deputaţii din Comisiile pentru cultură, de la preşedinţii principalelor partide parlamentare, dinspre presă şi societatea civilă, chiar şi dinspre membrii Consiliului, aruncă instituţia într-o criză fără precedent, cum spuneam.
Eu refuz să mai particip la şedinţele Consiliului atâta timp cât în fruntea instituţiei se află această gafă din istoria CNA numită Laura Georgescu. Cum mai poate dânsa să vorbească despre imparţialitate în faţa radiodifuzorilor din moment ce recunoaşte că favorizează posturi TV clientelare puterii? Cum mai poate dânsa să vorbească despre protecţia minorilor în condiţiile în care limbajul ei, chiar şi în faţa unor elevi, este imposibil de reprodus??

Reporter: De ce ar trebui să plece doamna Georgescu?
Valentin Jucan: Mă bucur că mă întrebaţi „de ce” şi nu „dacă ar trebui” să plece doamna Laura Georgescu. Este obligatoriu să îşi prezinte demisia. În acest moment, din cauza situaţiei create, instituţia este blocată la nivelul membrilor CNA. Cinci membri nu mai doresc să gireze preşedintele Consiliului prin prezenţa lor la şedinţe. Şi eu mă număr printre aceştia. Trebuie să se înţeleagă faptul că nimeni nu doreşte blocarea lucrărilor Consiliului. Acest lucru nu duce decât la perturbări în piaţa media din România, lucru pe care Laura Georgescu se pare că nu îl înţelege. La fel şi Victor Ponta, cel care a propus-o pe Laura Georgescu pentru această funcţie şi o susţine în continuare.

Reporter: Dacă Valentin Jucan ar fi preşedintele CNA s-ar mări sau s-ar micşora numărul amenzilor pe care radiodifuzorii le primesc atunci când încalcă legislaţia audiovizuală?
Valentin Jucan: Eu nu sunt adeptul unui comportament poliţienesc caracterizat prin amenzi. Nu mărirea numărului de sancţiuni este soluţia pentru schimbarea în bine a audiovizualului. Doresc să vă spun cenzurarea presei sau controlul ei nu se mai face prin retrageri de licenţe, ci prin subminarea surselor de finanţare. Aceeaşi situaţie se poate regăsi şi la TVR, unde prin controlul bugetului se poate impune şi conţinutul editorial. Ca să revin, spuneam că nu numărul de amenzi este important, ci corectitudinea şi promptitudinea cu care Consiliul reacţionează la derapajele media.

Reporter: Vă aflaţi într-o poziţie care vă permite să vedeţi destul de clar (sau chiar foarte clar) presa audiovizuală de la noi. Cum arată în acest moment, 2014, acest segment de presă?
Valentin Jucan: Din păcate, din diverse motive, este împărţită cu claritate în presă obedientă puterii, presă de opoziţie şi, foarte vag, mai există şi presă independentă, asupra căreia se fac mari presiuni din partea celor poziţionaţi politic. Presa liberă, în România, este pe cale de dispariţie, jurnalismul de calitate, la fel. Tinerii jurnalişti nu sunt ajutaţi, nu sunt îndrumaţi către o presă independentă, aşa cum ar trebui să existe într-o ţară unde statul de drept este respectat. Nu prea se înţelege că presa liberă este măsura comună a democraţiei şi a statului de drept.

Reporter: Ce s-ar putea face pentru a se diminua efectele nocive ale presei propagandistice? Nu dau nume, că ele sunt cunoscute şi recunoscute de toată lumea…
Valentin Jucan: Aplicarea legii corect şi echidistant. Avem o Lege şi un Cod al audiovizualului. Trebuie să fie respectate. Aceste două acte normative sunt construite pe valori europene, care pot asigura o presă corectă.

Reporter: Care este diferenţa dintre presa normală, care încearcă să-şi păstreze obiectivitatea (atât cât este omeneşte posibil), şi presa înregimentată, presa propagandistică?
Valentin Jucan: Cea din urmă NU poate fi numită presă. Dacă am numi-o aşa, cum ar trebui să numim pe aceia care respectă elementele esenţiale ale jurnalismului, informarea corectă a publicului??

Reporter: Ce loc ocupă postul public de televiziune în ansamblul presei româneşti? Mă refer în primul rând la capitolul obiectivitate, profesionalism, competenţă, probitate jurnalistică.
Valentin Jucan: Este greu să faci un clasament bazat pe aceste valori. Dar pot să vă spun că postul public de televiziune este într-o situaţie extrem de periculoasă. Şi acesta este supus asaltului puterii politice care încearcă să-şi subordoneze total TVR. Cei care s-au perindat pe la conducerea TVR nu au făcut altceva decât să îngroape în datorii şi mai mult televiziunea publică. Au pus-o, de fapt, la dispoziţia celor care nu doresc decât să controleze modul în care românii sunt informaţi. Vă reamintesc că TVR este o instituţie strategică într-un stat democratic. Televiziunea publică trebuie să fie un reper de corectitudine şi imparţialitate în presa audiovizuală.

Reporter: E normal ca românii să plătească această taxă TV?
Valentin Jucan: Da, este normal. Cu condiţia ca TVR să îşi respecte misiunea. Între toate statele membre UE, România ocupă ultimul loc în ceea ce priveşte nivelul taxei TV. Dar şi salariile românilor ocupă acelaşi loc. Aşa că o simplă mărire a taxei ar fi inoportună. Ceea ce trebuie să se întâmple înainte de orice ar fi ca suma care se adună din colectarea taxei să nu mai fie risipită pe investiţii care mai apoi se dovedesc ineficiente, inutile sau chiar supuse faptelor de corupţie.
Sunt fonduri publice, iar cei care le gestionează ar trebui să răspundă pentru modul în care o fac, nu să meargă la Guvern să ceară reeşalonări sau ştergeri de datorii. Bugetul rezultat în urma colectării acestei taxe consider că nu este folosit în interesul românilor. Acest aspect trebuie schimbat de urgenţă.

Reporter: În afară de telecomanda telespectatorului şi de amenzile CNA-ului, cum pot fi temperate (că de oprit nu cred că e posibil) anumite manifestări ale posturilor care nu respectă normele minime de obiectivitate jurnalistică şi care fac veritabile linşaje mediatice?
Valentin Jucan: Cum spuneam mai înainte, aplicarea legii în mod corect este obligatorie. Iar publicul trebuie să fie încurajat să reacţioneze atunci când sesizează derapajele media, trebuie învăţat să fie mai selectiv şi să aibă pretenţii mai mari de la presă. Acest lucru poate fi făcut numai prin educaţie. Şi când spun educaţie mă refer chiar la educaţia din şcoli, acolo unde Ministerul Educaţiei Naţionale trebuie să intervină în acest sens. De altfel am şi transmis un apel public ministrului educaţiei, pentru a introduce în şcoli educaţia media. Este o materie interactivă, care este predată în aproape toate ţările din Uniunea Europeană. Sunt convins că putem schimba în bine audiovizualul românesc.

Reporter: Cum se pot feri spectatorii de asemenea posturi agresive, care fac propagandă deşănţată unor partide şi politicieni?
Valentin Jucan: Nu neapărat de posturi ar trebui să se ferească. La toate posturile există şi jurnalişti corecţi. Publicul ar trebui să înceapă să se informeze din mai multe surse, să compare o informaţie. Nu trebuie să fii jurnalist ca să faci asta.
Este o chestiune esenţială pentru a te asigura că îţi formezi o opinie corectă sau completă, care nu îţi este livrată dintr-o singură sursă. Aici ajungem din nou la ce spuneam mai înainte despre educaţie. Aşa ceva nu se face peste noapte. Este un proces îndelungat, dar care asigură însănătoşirea acestui popor. Informaţia şi folosirea corectă a acesteia este esenţa viitorului oricărui popor.

Reporter: În urmă cu ceva timp aţi făcut un gest public (foarte vizibil) în care protestaţi împotriva unei amenzi aplicate unnui post TV. Practic ce s-a întâmplat?
Valentin Jucan: Era vorba tocmai despre o încercare de intimidare a unui post TV, din partea unei majorităţi din Consiliu. A fost propusă o amendă nejustificat de mare pentru o încălcare a Codului audiovizual care ar fi putut fi sancţionată cel mult cu o somaţie publică. A fost un episod clar în care Laura Georgescu a fost, din nou, implicată şi în care s-a demostrat clar că ordinul politic primit era tocmai de a submina libertatea presei. De aceea am reacționat atât de vehement. Şi o voi face ori de câte ori va fi necesar!

Reporter: Dle Jucan, vă mulţumim!

Interviu realizat de Iulian BROK

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

16 iulie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...