Actualitate, Stirea Zilei

Un prim pas pentru reabilitarea centrului istoric al Sebeșului

Acum aproape un an și jumătate spuneam că reabilitarea și revitalizarea centrului istoric al Sebeșului trebuie să fie cel mai important obiectiv. Atât pentru administrația locală, cât și pentru Consiliul Local Sebeș. Iată că un prim pas a fost deja făcut, prin semnarea contractului pentru realizarea studiilor necesare contractării de fonduri europene pentru a readuce Sebeșului faima de mic burg săsesc.
La finalul săptămânii trecute Primăria Sebeș a semnat contractul pentru „Actualizarea strategiei de dezvoltare locală durabilă a Municipiului Sebeș” şi „Elaborarea planului de mobilitate urbană a Municipiului Sebeș”. Contractul a fost câștigat de firma Foreign Investment Projects, care va primi în total 94.924 lei pentru elaborarea celor două studii. Potrivit condițiilor contractuale atât actualizarea strategiei de dezvoltare cât și elaborarea studiului de mobilitate urbană vor fi realizate și predate Primăriei Sebeș în termen de maxim 80 de zile de la semnarea contractului.
Cele două studii vor sta la baza proiectelor finanțate din fonduri europene ce vor fi elaborate în următoarea perioadă. Planul de mobilitatea urbană va lua în calcul variantele de scoatere a traficului auto din centrul orașului, care va deveni aproape în întregime pietonal, precum și realizarea unor parcări subterane, dar și supraterane. Practic întreg centrul burgului săsesc de odinioară va fi reabilitat.
Împreună cu mai mulți profesioniști, în urmă cu 3-4 luni, am hotărât să facem un proiect de reabilitare a centrului istoric din Sebeș și să încercăm să aducem fonduri europene în valoare de 30 de milioane de euro. Ce înseamnă renovare centru istoric Sebeș? De la infrastructură, apă, canal, străzile toate pietruite, toate cablurile să dispară să intre pe sub pământ, refacerea traseelor de apă prin centru, refacerea piațetei mari unde să putem avea fel și fel de evenimente culturale și educative sau promovarea obiectivelor turistice. Până în octombrie să sperăm că vom termina 80 la sută din studii. Apoi trebuie să depunem dosarul la ADR Centru și un răspuns final, în ce privește finanțarea, ar putea veni în primăvară.
Radu Cristian,
Consilier local Sebeș

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

19 august 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...