Turism

UN NUME PUTERNIC: RIMETEA

UN NUME PUTERNIC: RIMETEA

 

Florian-Rareș Tileagă

Picture 245

 

Natură, arhitectură, tihnă – trei motive pentru care merită să te afli la Rimetea, chiar și pentru cinci minute, indiferent de anotimp. Și asta pentru că Rimetea înseamnă ulițe rustice, priveliști năucitoare cu Piatra Secuiului și aventuri pe crestele Cheilor Aiudului.

 

DSC_1365

 

Rimetea, centrul istoric. În maghiară Torockó, în germană Eisenburg, Rimetea (sat atestat documentar în secolul al XIII-lea) e unul din puţinele sate-monument pe care le avem în țară. Şi se conving de asta miile de turişti care vin la Rimetea din toată Europa, în special din Ungaria, Polonia, Anglia, Franța și Germania. De fapt, ca s-o spun pe cea dreaptă, vezi la Rimetea mai mulți străini decât români.

 

Rimetea, deci, e special ca loc, nu neapărat ca spațiu de activități turistice. E ținutul în care odihna și liniștea sunt cuvintele-cheie, astfel că o plimbare prin sat poate fi suficientă pentru a bifa o zi reușită de concediu. Și, dacă tot veni vorba de promenadă, trebuie neapărat să încerci o plimbare pe mica, foarte îngusta străduță care se strecoară pe lângă clădirea Căminului Cultural, chiar în centru. Este o uliță foarte veche, pavată cu piatră de râu, care duce până sus, pe colina vestică a satului. Străduța e atât de strâmtă printre grădinile care urcă de o parte şi de alta, încât mai mult te strecori decât te plimbi. Dar merită efortul: odată ce ajungi sus, pe colină, ai parte de priveliștea întregului sat şi, mai ales, a Pietrei Secuiului.

 

Biserica unitariană. Biserica cu turn alb, în mod evident foarte veche din centrul satului, îți reconfirmă că te afli într-un mic ținut secuiesc. Se integrează de minune în atmosfera rurală de așezare bătrânească, cu porţi înalte şi faţade semeţe. În jurul bisericii se află zidul de apărare şi, dincolo de el, câţiva stejari încovoiaţi, ca în cazul multor biserici fortificate din Ardeal. În 1802 s-au deschis pentru prima oară uşile acestui monument arhitectonic baroc (după două secole de construcţii), stilul interiorului fiind rococo, vizibil în ornamentaţia rafinată a bolţilor, în contrast cu solemnitatea exteriorului. Grandioasă e şi orga, realizată în 1929 la Braşov, dar mai ales amvonul, cu un baldachin splendid din lemn.

 

Piatra Secuiului (1.129 m alt.) O vezi de oriunde, odată ce treci de Cheile Aiudului, înspre Rimetea. Pare să umbrească totul, cu piscurile ei golașe, părând

mai degrabă un uriaș culcat pe spate, cu cap, burtă, picioare. Culmile calcaroase ale Pietrei Secuiului se ridică, parcă, pe neaşteptate, compact, în stilul Carpaţilor Meridionali. Este, de altfel, cel mai înalt punct din lanțul Colţilor Trascăului, motiv pentru care este de ani buni de zile preferata parapantiștilor și a cățărătorilor profesioniști. Pentru turiștii de rând există un traseu spre vârf, bine marcat, însă e nevoie de maximă precauție, întrucât s-au întâmplat acolo multe accidente fatale. Traseul respectiv pornește din sat, pe un drum de căruţe și continuă pe o potecă până sus. Urcușul nu e ușor deloc, dar bucuria ajungerii sus, pe munte, merită toată osteneala, mai ales pentru panoramele cu satul Rimetea, Cetatea Colţeşti şi Cheile Aiudului.

 

Cheile Aiudului. Se numesc astfel pentru că se află la doar 12 km distanță de Aiud, pe drumul înspre Rimetea. Te strecori printre ele, în umbra piscurilor lor şi nu poţi să nu te opreşti din loc în loc pentru poze – ba versantul de aici, ba peştera de ‘colo. Înălţimile, aproape de 1.000 m (Vârful Răchiş, 779 m), fac din acest peisaj un adevărat spectacol cu stânci. Şi ai tot timpul să le admiri, în timp ce le parcurgi, fiindcă sunt întinse pe o lungime de 2 km, având o lăţime de 25-150 m. Dar şi mai special e faptul că pereţii rezervaţiei adăpostesc aproape 30 de peşteri, greu accesibile. Totodată, Cheile Aiudului sunt faimoase ca zonă de sport extrem (escaladă, zbor cu parapanta), dar și ca agrement (cicloturism, picnic).

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

30 octombrie 2013

About Author

administrator


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...