Actualitate, Stirea Zilei

Un nou centru de zi pentru copiii din familii dezavantajate la Vama Seacă

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a oficiat joi, 3 martie, slujba de binecuvântare a Centrului de zi „Sfântul Ierarh Nectarie” de la Vama Seacă. Acest centru are ca scop sprijinirea copiilor din familii dezavantajate să îşi continue studiile şi a fost construit pe fundația fostei şcoli primare din localitate, care nu mai funcționează de 8 ani.

Lucrările la așezământul social de la Vama Seacă au început în primăvara anului trecut iar reabilitarea clădirii s-a făcut în doar câteva luni, actualul centru fiind construit pe fundația fostei şcoli primare din localitatea Vama Seacă, şcoală care nu a mai funcționat din anul 2008, copiii din localitate mergând cu microbuzul școlar la Școala Gimnazială Hopârta. Centrul a fost construit din donațiile oamenilor cu suflet mare adunați în jurul parohiei noastre” a spus părintele coordonator Bogdan Șalariu.

Centrul de zi de la Vama Seacă a fost inaugurat, joi, în prezenţa Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei care a oficiat slujba de binecuvântare a aşezământului fiind înconjurat de un sobor de preoţi.

Îi mulţumim bunului Dumnezeu pentru sporul care ni L-a dăruit ca să putem desăvârşi această frumoasă lucrare şi îl rugăm să ne ajute să putem duce mai departe frumoasa misiune la care Hristos ne-a chemat” a mărturisit părintele Bogdan Șalariu.

Potrivit părintelui coordonator, Centrul de Zi din Vama Seacă oferă sprijin pentru 25 de copii aflaţi în risc de abandon şi eşec şcolar, care provin din comunitatea rromă sau din medii vulnerabile din punct de vedere social, din familii cu diferite probleme sociale. Copiii primesc aici o masă caldă, rechizite şcolare, sunt meditaţi gratuit pentru a-şi îmbunătăţii situaţia şcolară şi participă de asemenea şi la activităţi de dezvoltare personală şi recreative.

În acest centru își găsesc adăpostul 25 de copii școlari din satele Turdaș, Șpălnaca și Vama Seacă. După terminarea orelor ei vin la centru unde primesc o masă caldă și asistență pentru efectuarea temelor, iar înainte de plecarea din centru primesc o gustare”, a precizat părintele coordonator.

Centrul de zi „Sfântul Ierarh Nectarie” de la Vama Seacă face parte din reţeaua de prevenire a abandonului şcolar coordonată de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu. Acesta funcţionează şi este susţinut financiar printr-un parteneriat între Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Primăria comunei Hopârta.

Judeţul Alba este model de bună practică în ceea ce priveşte implicarea Bisericii Ortodoxe Române, instituţiilor statului şi administraţiei publice locale în rezolvarea uneia dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă învăţământul românesc: abandonul şcolar. La nivelul judeţului funcţionează, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, 11 centre educaţionale de zi şi 7 centre de prevenire a abandonului şcolar ce au ca scop sprijinirea copiilor din familii dezavantajate să îşi continue studiile.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

4 martie 2016

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scrie-ne pe Messenger
Loading...