Actualitate, Stiri, Turism

Turiştii au la dispoziţie o nouă cabană în Munţii Apuseni, la Negrileasa

Veşti bune pentru montaniarzi. În Munţii Metaliferi la graniţa cu Munţii Trascăului a fost ridicată o nouă cabană, de către Primăria comunei Bucium…

Despre Negrileasa cred că ştiţi atâtea. Rezervaţia Poiana cu narcise de la Negrileasa, înfiinţată în anul 1995 prin hotărârea Consililului Judeţean Alba nr. 20/1995, reconfirmată prin Legea 5/2000, este arie naturală protejată de interes naţional fiind încadrată, conform Legii 462/2001 la categoria rezervaţilor naturale, corespunzătoare categoriei a IV-a IUCN. De curând a fost inclusă şi în situl de importanţă comunitară Trascău -ROSCI0253.  Scopul principal al Rezervaţiei botanice Poiana cu narcise de la Negrileasa este cel de conservare a speciei de mare efect peisagistic, narcisa (Narcissus stellaris), numită de localnici ruşculiţă sau luşcă.
Eu, personal, mă duc în Negrileasa din anul 1995, iar de prin anul 2001 particip la eforturile de protejare a narciselor. Sincer cred că e din ce în ce mai bine, însă trebuie făcut mai mult, altfel populaţia de narcise –  şi aşa redusă ca număr şi „auto-mutată” din cauze care ţin de „civilizaţia”, „responsabilitatea” poporului român, care urmează îndeaproape dictonul „după mine, potopul” -, va dispărea.

Dar Negrileasa nu înseamnă doar narcise. Reprezintă un peisaj atipic, atât pentru altitudinea la care se află, cât şi pentru locaţia ei: în Munţii Metaliferi, la graniţa cu Munţii Trascăului. Negrileasa înseamnă istorie, legende, obiceiuri şi determinare. Negrileasa are obiective turistice în imediata apropiere, ca să exemplific  cu Vârful Vâlcoi, cu minele şi mormintele dacice, are zeci de km de drumuri pe care se poate face mountain-bike, trasee turistice (care vor fi dezvoltate începând cu luna Septembrie a acestui an), şi  ca o completare, are idei de dezvoltare a turismului.
Cabana Negrileasa a fost construită de către Primăria Comunei Bucium şi pusă în funcţiune anul acesta, în luna Mai, pe fundaţia fostei cabane, în imediata apropiere a scenei din poiană. Nu e terminată, în sensul că mai sunt camere ce trebuie finalizate, câteva facilităţi exterioare, amenajări etc. Capacitatea ei va creşte de la 5 camere, câte există în prezent, până la 15 camere.

Ce mi s-a părut excelent e că deja are cabanier. Permanent. Şi nu orice cabanier. Un om cu experienţă, care ştie să lucreze cu oamenii. Printre altele şi un bucătar deosebit. Am întrebat dacă există un meniu stabilit, deşi ştiam că la început, având în vedere că afluxul de turişti este mic, nu poţi face un meniu mai complex de o ciorbă şi un felul doi destul de simplu. Nea Fane (cabanierul nostru) mi-a răspuns: „Deocamdată aşa stă treaba. Dar dacă mă suni, facem orice. Pentru 2, 5, 10, 30 sau chiar 60 de persoane”. Şi omul nostru nu se laudă degeaba. Ajutat de soţia lui, face minuni, aşa cum a făcut minuni la Arieşeni, acolo unde a fost cabanier înainte.

Capacitate de cazare: 5 camere, fiecare cu pat dublu.
Preţ: 50 lei/noapte/cameră.
Condiţii:
Baie (apă caldă etc.) la fiecare cameră
Bar
Sală de mese
Frigider comun
Meniu: la comandă (telefonic)
Telefon contact: Ştefan (Fane) 0752.92.00.74
Acces auto: în prezent , cel mai bun drum, pe care se poate ajunge şi cu maşină mică este: Din DN 74 Alba Iulia -Abrud se intră pe DJ 107I, modernizat, care duce la Bucium. Până în centrul comunei, Bucium Şasa, sunt 11 km. De aici continuăm pe acelaşi drum judeţean, asfaltat, în direcţia Mogoş, încă aproximativ 5 km. Aici părăsim drumul asfaltat, (în curba din Dealul Mogoşului)  trecem pe lângă un panou informativ cu rezervaţia „Poiana cu Narcise de la Negrileasa” şi după 6 km ajungem în poiană. În total 22 kilometri, de la intersecţia cu DN74, din care 6 neasfaltaţi.
Mai jos sunt hărţi cu accesul, plus căteva detalii, de la părăsirea drumului asfaltat.

Sursa articolului: TurismZlatna.blogspot.com

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

7 iulie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...