ALBA
Actualitate

Tribunalul Alba vrea un sediu nou

Necesitatea unui sediu nou pentru Tribunalul Alba a fost discutată în cadrul Adunării generale a judecătorilor ce a avut loc cu ocazia prezentări Bilanţului la această instanţă.
Conform reprezentanţilor Tribunalui Alba actualul sediu al instanţei, în care îşi desfăşoară activitatea şi Judecătoria Alba Iulia, nu mai îndeplineşte toate condiţiile pentru buna desfăşurare a activităţii, din cauza spaţiului insuficient.
În următoarea perioadă se va construi un nou sediu pentru Tribunalul Alba, pe strada Târgului, cu o suprafaţă desfăşurată de 9500-10.000 mp. Când va fi gata construcţia în vechiul sediu îşi va desfăşura activitatea doar Judecătoria Alba Iulia.
„Clădirea în care îşi desfăşoară activitate Tribunalul Alba şi Judecătoria Alba Iulia a fost dată în folosinţă în 1982. Trecând 30 de ani de la darea în folosinţă a clădirii, pe care cele două instanţe o împart cu Parchetele de pe lângă Judecătorie şi Tribunal, perioadă în care nu s-au efectuat lucrări de reparaţii capitale, se impune necesitatea executării unor lucrări de reparaţii determinate de starea nesatisfăcătoare în care se află aceasta.
Datorită spaţiului insuficient pentru cele două instanţe s-au început demersuri pentru construirea unui nou sediu pentru Tribunalul Alba, urmând ca după finalizarea lucrărilor de reparaţii în actualul sediu să rămână doar Judecătoria Alba Iulia. În acest sens conducerea Tribunalului Alba a solicitat sprijinul autorităţilor locale în găsirea unei soluţii. În luna ianuarie 2014, Primăria Municipiului Alba Iulia ne oferă posibilitatea de a opta pentru o suprafaţă de teren suficientă şi necesară, situată administrativ în Alba Iulia, str. Târgului, în zona centrală a oraşului, la o distanţă de 1,20 km faţă de sediul actual al Tribunalului Alba. Zona este funcţională, reglementată prin „PLANUL URBANISTIC GENERAL AL MUNICIPIULUI ALBA IULIA-REACTUALIZAT pentru instituţii, servicii şi echipamente publice”
Pe acest teren se urmăreşte, cât mai repede posibil, construirea unui sediu nou pentru Tribunalul Alba, în suprafaţă desfăşurată de cea. 9.500 – 10.000 mp , urmând ca în actualul sediu situat în Municipiul Alba Iulia, Piaţa Iuliu Maniu, nr. 24 să funcţioneze Judecătoria Alba Iulia. Această suprafaţă, considerăm că ar fi suficientă pentru o construcţie desfăşurată pe circa trei, patru nivele la care se mai adaugă terenul de amenajare a unor spaţii de parcare, impuse prin lege, pentru autoturismele magistraţilor şi ale justiţiabililor, precum şi construcţii supraterane pentru utilităţi şi servicii specifice.
Prin hotărârile Consiliului Local Alba Iulia nr. 288/30.09.2014, nr. 316/31.10.2014 s-a dispus atribuirea terenului situat în Alba Iulia str. Târgului, FN , în domeniul public al statului urmând a fi întreprinse măsuri în vederea trecerii acestui teren în administrarea Ministerului Justiţiei – Tribunalul Alba pentru construirea – „Sediului Tribunalului Alba” se arată în raportul de bilant al Tribunalului Alba.

În ce priveşte celelalte sedii ale instanţelor din Alba, în anul 2014 s-a întocmit expertiza tehnică în vederea proiectării lucrărilor de intervenţie şi extindere la sediul Judecătoriei Aiud, urmând în cazul în care banii vor fi alocaţi pentru finalizarea documentaţiei tehnice să fie demarată procedura pentru încheierea unui contract de servicii proiectare „Lucrări de intervenţii şi extindere la sediul Judecătoriei Aiud”.
Construcţia în care îşi desfăşoară activitatea Judecătoria Sebeş, deşi este în folosinţă din anul 1996, conducerea Tribunalului Alba precizează că la ora actuală nu mai corespunde cerinţelor impuse de reforma sistemului judiciar, impunându-se efectuarea unor lucrări de reabilitare.

Distribuie Acum

19 februarie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *