Actualitate, Evenimente, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Tradiții și obicieiuri de Sfântul Ion

Ca în fiecare an, în data de 7 ianuarie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătoarea fiind cunoscută în tradiție Sfântul Ion. Odată cu încheierea sărbătorii de Sfântul Ion se încheie sărbătorile de iarnă începute pe 6 decembrie cu Sfântul Nicolae.

Tradiția străbună îndeamnă creștinii ca pe 7 ianuarie să nu bea vin roșu și să fie veseli în această zi, în caz contrar urmând să fie triști tot anul. Sfântul Ion este recunoscut ca fiind protectorul pruncilor.

Începând cu Sfântul Ion se spune că femeile își reiau muncile, această zi de 7 ianuarie reprezentând, în tradiția populară Ziua Furcii.

Tot de Sfântul Ion au loc trei tradiții respectate cu strictețe în anumite zone rurale chiar și în ziua de azi: Iordănitul, Iordăneala și Vergelul.

Iordănitul, cunoscut și sub denumirea de Torontoi sau Țonțoroi, presupunea ca femeile măritate să ia pe sus bărbații sau fetele tinere și să le ducă la râu pentru a le stropi cu apă, iar apoi se strâng la cineva acasă și se ospătează și dansează până dimineața.

Iordăneala presupune ca bărbații să ia agheasmă de la preot și să stropească pe toți cei care le ies în cale, făcându-le urări, iar în schimb aceștia să le ofere o sumă de bani.

Vergelul este un obicei plăcut tuturor, cunoscut și sub denumirea de Spargerea Crăciunului, și presupune un ospăț care are rolul să spargă, să încheie perioada sărbătorilor de iarnă. Datina cere ca fetele nemăritate să pregătească bucate, iar holteii să se ocupe de muzică și să se strângă să petreacă.

În această zi de sărbătoare, le adresăm și noi tuturor celor care poartă numele Ion și derivații ale acestuia un sincer LA MULȚI ANI!

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

7 ianuarie 2019

About Author

Redactiealba


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...