SEBES ALBA
Actualitate, Social

Tradiţii şi obiceiuri la Cetea

timg_8995De-a lungul timpului localitatea Cetea din comună Galda de Jos a constituit pentru specialiştii Centrului de Cultură Augustin Bena Alba  şi nu numai, un adevărat ,,şantier,, de descărcare de sarcină etno-folclorica, zona fiind extrem de ofertantă prin modul în care localnicii au păstrat în memorie elemente importante ale specificului local.

Astfel în anul 2008 a avut loc o descindere în zonă pentru o documentare şi culegere de date din teren în vederea revigorării obiceiului Făşangilor, obicei practicat în perioadă anterioară Postului Paştilor.

Echipă formată din Marius Moga, Alin Nistor şi Nicoleta Beca de la Centrul de Cultură Augustin Bena Alba au reuşit să realizeze un film documentar ce surprinde atât perioada de pregătire a făşangilor cât şi desfăşurarea propriu-zisă a obiceiului.

Au urmat apoi alte descinderi în teren într-o echipă formată din Nicolae Cadan profesor şi folclorist din Cetea, regretatul profesor şi folclorist Avram Cristea din Alba Iulia, Daniela Flororian de la Centrul de Cultură Augustin Bena Alba , conf. univ. dr. Bogdan Neagota şi un grup de studenţi de la Universitatea Babeş Boliay din Cluj Napoca, fiind culese atât obiceiuri specifice locului cât şi date despre gastronomia tradiţională, ednoiatrie, meşteşuguri populare şi ocupaţii specifice locului.

După o întrerupere de câţiva ani, activitatea legată de comunitatea locală din Cetea a fost reluată şi luna aceasta a fost pusă în practică manifestarea ,,De la şezătoarea tradiţională la obiceiuri contemporane de prindere a Postului Crăciunului,,.

Cu sprijinul familiei Ionel şi Violetă Sârbu din Cetea, gazde primitoare, artiştii Centrului de Cultură Augustin Bena Alba ,,au prins postul,, la Cetea într-o veritabilă şezătoare organizată de localnici în care tinerii au avut prilejul să reasculte povestea celebrului personaj ,,Marţolea,, ce animă şezătorile de altădată dar şi să se amuze de jocurile şi glumele practice cu astfel de prilejuri.

Oaspeţii de la Alba Iulia au îmbogăţit şi înfrumuseţat atmosfera  cu momente artistice prezentate de cursanţii clasei de muzica folk coordonata de prof. Marinela Popă, cursanţii clasei de intsrumente de suflat, coordonata de prof. Nicolae Vancu şi cu grupul Muguri de Tezaur coordonat de prof. Leontina Fărcaş.

Alături de oaspeţii sosiţi în şezătoare tocmai de la Alba Iulia au fost prezenţi şi preotul Urda Ştefan care le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa şezătorii în contextul păstrării şi transmiterii normelor morale în societatea rurală, prof. Daniel Tiutiu, autor au unei culegeri interesante de legende şi povestiri culese din Cetea şi nelipsitul animator local prof. Nicolae Cadan.

Distribuie Acum

15 noiembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *