Actualitate, Stirea Zilei

Tradiţii de Crăciun: Piţărăii primii care vestesc Naşterea Domnului

Naşterea Domnului sau Crăciunul este alături de sărbătoarea Învierii Mântuitorului Hristos cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Încă de la Intrarea Maicii Domnului în Biserică din 21 noiembrie în bisericile din România începe să se colinde şi să se anunţe naşterea Domnului în grajdul mistic din Betleem.
Dar toiul colindelor este în ajunul Crăciunului când cei mici şi cei mari colindă şi vestesc Naşterea Domnului.
În acest material vreau să vorbesc de câteva tradiţii de Crăciun din Alba Iulia, dar cum în mediul urban tradiţiile s-au cam pierdut mi-am permis să vă aduc în atenţie câteva obiceiuri din localităţile aflate la o aruncătură de băţ de Cetatea Alba Iulia.
Primul obicei este cel al Piţăratului, tradiţie păstrae cam în toate satele comunei Ciugud. Piţăratul este începutul colindelor, o tradiție veche de care unii spun că ar proven încă de pe vremea dacilor, transmisă din generație în generație, şi care încă se păstrează cu sfințenie.
Zeci de prichindei, şi nu numai, pornesc cu noaptea în cap,în dimineața din ajunul Crăciunului, pe ulițele satelor din comună, înarmați obligatoriu cu traiste, unele dintre ele cât micuții care le poartă după cap. Dar nu degeaba cară după ei desagi uriași pentru că se vor întoarce acasă încărcați cu dulciuri, colaci, mere sau nuci.
Pe lângă trăistuţe aceştia sunt înarmaţi cu un întreg arsenal de produs gălăgie: oale, castroane, fluiere şi mai nou vuvuzele sau petarde, făcând o gălăgie de nedescris care are rolul de a-i trezi pe gospodari ca să deschidă porţile şi să primească ceata de piţărăi.
Începând dintr-un cap de sat aceştia intră în fiecare curte şi strigă “Dă-mi covrig că mor de frig şi colac că mor de cald. Haaaaaaa!” la Teleac sau „Bună dimineaţa la Moş Ajun! Daţi-ne un colindreţ, că ne moare porcu-n coteţ! Daţi-ne un covrig, că ne moare porcu’ de frig! Ne daţi sau nu ne daţi, sau nu ne lasaţi! Hăăăăăăăăi, hăi!” iar după aceea gospodarul care îi aşteaptă în prag cu un coş plin de bomboane, mere, nuci si colăcei le aruncă bunătăţile, iar piţărăii se aruncă pe jos să adune aceste roade.
“ În zilele noastre, gazda se trezeşte dimineaţa devreme, mătură curtea, pregăteşte trocuţul (în care se găsesc tot mai puţini piţărăi şi tot mai multe dulciuri), încălzeşte vinul pentru părintii ce-şi însoţesc copiii şi pentru flăcăi. Deschide larg porţile şi după ce aruncă piţărăii, se alătură alaiului şi colindă tot satul” spune profesorul Ioan Breaz despre obiceiul Piţîratului, în monografia comunei Limba.
Copiii care merg la piţărat sunt, de fapt, primii colindători care deschid porţile oamenilor în Ajunul Crăciunului. Pe la amiază, cete de câte 2-3 copii colindă pe la toate casele din sat şi primesc bani de la gazde.

În satul Hăpria de lângă Alba Iulia, localnicii păstrează o superstiţie potrivit căreia, în ziua de Crăciun, în casă trebuie intre primul un bărbat, deoarece astfel vor avea bunăstare şi belşug în noul an. Obiceiul este păstrat şi în alte sate din Alba, însă în prima zi a noului an.

Un alt obicei legat de Crăciun este cel al “Crailor” care este păstrat de cel puţin 100 de ani în câteva sate din Alba. Obiceiul începe încă din postul Crăciunului când tineri între 15-20 de ani se adună şi repeat piesa Crailor care nu este nimic altceva decât o scenta biblica ce vesteşte Naşterea Domnului.
Sceneta are opt personaje, respectiv Irod, magii sau “craii”, Gaşpar, Melchior şi Baltazar dar şi preotul, îngerul, soldatul şi păstorul.
Cei trei magi şi regele Irod sunt îmbrăcaţi în roşu, galben şi albastru, soldatul are uniformă militară, îngerul este îmbrăcat în alb, cu aripi imense, iar preotul în negru, în timp ce păstorul poartă un cojoc tradiţional românesc.
Irod şi craii sunt înarmaţi cu săbii de metal, iar soldatul cu o suliţă. În ziua de ajun de Crăciun feciorii prezintă sceneta în casele oamenilor iar în ziua Naşterii Domnului în biserica satului.
sursa: mediafax
sursa: limbenii.ro
sursa foto: limbenii.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

24 decembrie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...