Actualitate, Politica, Stiri

Tineretul Național Liberal a lansat un proiect pentru românii din diaspora

Vineri, 23 ianuarie 2015, la Iași, a avut loc o nouă ședință a BPN TNL (prima din acest an). Printre subiectele aflate în dezbatere s-a aflat și necesitatea susținerii românilor din diaspora pentru ca aceștia să își păstreze ființa națională. Astfel, sâmbătă, 24 ianuarie, cu ocazia celebrării a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, Tineretul Național Liberal a lansat proiectul „Suntem români, citim româneşte”. Prin acest demers, TNL vrea să răspundă nevoilor comunităţilor româneşti din afara ţării de păstrare a identităţii etnice, lingvistice şi culturale.

În cadrul acestui proiect, în perioada 1 februarie – 1 martie a.c., Tineretul Naţional Liberal va încheia parteneriate de colaborare cu organizaţii din societatea civilă şi edituri din România, care doresc să contribuie la prezervarea identităţii comunităţilor româneşti din afara graniţelor. Din luna martie şi până în luna iunie a acestui an, se vor strânge, prin acţiuni coordonate în 8 centre regionale de colectare, aproximativ 20.000 de volume scrise în limba română.

Proiectul se bazează pe ideea că într-o Europă unită, timpul xenofobiei şi al discriminărilor etnice a apus, iar prin acest demers se dorește o sprijinire puternică a comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării. TNL consideră că este nevoie să fie „umplut un gol” în ceea ce privește nevoia românilor din diaspora de a beneficia de cărți în limba română. Sunt numeroase comunităţi istorice româneşti în afara graniţelor ţării care, în ciuda tuturor dificultăţilor, au reuşit să îşi păstreze identitatea culturală şi lingvistică, iar ele trebuie susținute în continuare.

Prin acest nou proiect, TNL își propune să se adreseze unui număr cât mai mare de români de peste hotare, în special din diaspora istorică, şi să le transmită un mesaj important: că România se gândește la ei şi nu i-a uitat. Totodată, Tineretul Naţional Liberal îşi propune ca acest proiect să fie primul dintr-o serie de iniţiative ale anului 2015, menite să întărească legăturile cu comunităţile româneşti din afara ţării.

Prof. Adrian Simion, purtător de cuvânt al PNL Alba, coordonator T Comunică–TNL Alba

Foto: ziarulmetropolis.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

26 ianuarie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...