Actualitate, Cultura, Stirea Zilei

TEZAURUL UMAN VIU Maria Deac Poenaru împlineşte astăzi 92 de ani

În localitatea Laz din comună Săsciori va avea loc astăzi, marţi 24 martie 2015, începând cu orele 13:00 aniversarea pictoriţei iconar Maria Deac Poenaru.

Maria Deac Poenaru împlineşte în acest an 92 de ani de viaţa dedicaţi în întregime artei populare şi în mod special picturii de icoane. Icoanele doamnei Maria Deac Poenaru au împânzit lumea, fiind după spusele dânsei doar câteva ţări în care nu are icoane, mai ales în colecţii particulare dar şi în biserici.

Membră a Academiei Artelor Tradiţionale din România, Maria Deac Poenaru a fost declarată în anul 2011 TEZAUR UMAN VIU.

Maria Deac Poenaru trăieşte şi azi în casa Poenarilor din Laz, casa uşor de recunoscut prin zugrăveala aparte ce trimite la ocupaţia de veacuri a acestei familii- pictura religioasă. A

rtistă a iniţiat în arta iconografiei, a ţesutului şi cusutului zeci de generaţii de tineri, iar casa acesteia din Laz este un muzeu ce cuprinde sute de icoane unicat, realizate de membrii familiei Poenaru, şi obiecte de artă populară- costume populare, obiecte de rit religios, obiecte de împodobit casa, vase de lut, etc.

Pictorii iconari din Laz au dezvoltat un stil estetic aparte şi o adevărată şcoală de pictură pe Valea Sebeşului încă din 1770 continuând până în zilele noastre.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

24 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...