Actualitate, Social

TEHNOLOGIA PROPUSĂ PENTRU MINA DE LA ROȘIA MONTANĂ ESTE UNICA METODĂ CU ADEVĂRAT SIGURĂ, TESTATĂ DE EXPERȚI ȘI FOLOSITĂ ÎN ÎNTREAGA LUME

foto: news-line.ro
foto: news-line.ro

 

  

TEHNOLOGIA PROPUSĂ PENTRU MINA DE LA ROȘIA MONTANĂ
ESTE UNICA METODĂ CU ADEVĂRAT SIGURĂ,
TESTATĂ DE EXPERȚI ȘI FOLOSITĂ ÎN ÎNTREAGA LUME

 

Bucureşti – 1 octombrie 2013

Referitor la punctele de vedere exprimate de Institutul Geologic al României și de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, referitoare la tehnologia de extracție a aurului, Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) face următoarea precizare:

 1. 1.      Cianurația este metoda cu gradul cel mai mare de siguranță pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor.
 • Tehnologia prin cianurație a fost aprobată de Comisia Europeană prin Directiva 21/2006, privind managementul deșeurilor din industria extractivă, care prevede ca limita maximă a concentrației de cianură admise la deversarea în iazul de decantare să nu depășească 10 miligrame la litru. Proiectul minier de la Roșia Montană prevede o concentrație de doar 3 miligrame la litru – media lunară în iazul de decantare.
 • Într-un raport al Comisiei Europene, întocmit în anul 2010 de experți independenți, se arată că „cianurarea este metoda chimică preferată în industria minieră auriferă din toată lumea, peste 90% din cele 2.500 de tone de aur produse anual fiind extrase prin această tehnologie”: http://ec.europa.eu/environment/waste/mining/pdf/IH_2010-001.pdf
 • Procedura de neutralizare a cianurii din proiectul Roșia Montană este Best Available Technology, adică face parte din tehnologiile cele mai bune incluse în cadrul documentului de referinţă cu privire la cele mai bune practici din industrie BREF, document elaborat de Comisia Europeană: http://eippcb.jrc.ec.europa.eu/reference/BREF/mmr_adopted_0109.pdf
 • Compania Roșia Montană Gold Corporation își propune ca proiectul minier de la Roșia Montană să ia în considerare și alte documente internaționale de reglementare a activității de extracție a aurului, între care și ”Framework for Responsible Mining” – ”Cadrul de lucru pentru minerit responsabil”. Elaborat în anul 2005 de trei renumiți experți nord americani, printre care unul de la organizația neguvernamentală World Wide Fund For Nature, acest ghid de lucru a fost semnat de organizații non-profit, filantropice, academice și de industria minieră din toată lumea.
 • Planul de management al cianurii pentru proiectul Roşia Montană a fost elaborat în conformitate cu Codul Internaţional de Management al Cianurii pentru industria minieră auriferă. RMGC este prima semnatară din Europa a acestui Cod și este auditată periodic pentru conformitatea cu standardele Codului. Codul a fost creat sub egida Programului de Mediu al Națiunilor Unite (UNEP) și a Consiliului Internațional pentru Minerit și Metale (ICMM). Programul oferă asistență companiilor semnatare și certifică și auditează periodic companiile semnatare pentru folosirea în deplină siguranță a acestei tehnologii.
 • În prezent tehnologia cu cianură este folosită în siguranță pentru mediu și oameni în peste 500 de mine din întreaga lume (Finlanda, Suedia, Canada, SUA, Australia, Noua Zeelandă etc.).

 

 1. 2.      Pentru tipul de zăcământ de la Roșia Montană nu există alternative tehnologice viabile de extragere a aurului și argintului.

 

 • Tehnologia aleasă pentru recuperarea aurului și argintului trebuie să țină cont de două criterii: să fie adecvată tipului de zăcământ și concentrației zăcământului care există la Roșia Montană și să își fi dovedit viabilitatea și în aplicații industriale.
 • Experţii europeni şi Agenţia Guvernamentală de Mediu din Statele Unite au realizat o analiză a riscurilor, cu privire la impactul asupra mediului, sănătăţii personalului şi a toxicităţii diverselor substanţe chimice folosite în fluxurile tehnologice şi au concluzionat că reactivi precum tiosulfatul, tioureea sau alţi reactivi sunt de până la 40 de ori mai toxici decât cianura:

http://ec.europa.eu/environment/waste/mining/pdf/IH_2010-001.pdf

 • Înainte de a lua o decizie cu privire la metoda folosită în viitoarea mină, RMGC a studiat 12 procese tehnologice și opt reactivi, pentru a alege cea mai bună variantă.
 • RMGC s-a întâlnit cu toate persoanele care au propus tehnologii alternative, inclusiv cu autorul brevetului care propune utilizarea de tiosulfat și a studiat cu atenție tehnologiile propuse. Din păcate, aceste tehnologii vehiculate fie nu sunt aplicabile tipului de zăcământ de la Roșia Montană, fie sunt tehnologii concepute doar pe hârtie sau în laborator. Ele nu au aplicabilitate industrială, nefiind testate și confirmate nici măcar la scară pilot și nici nu sunt implementate în vreun alt proiect minier de extragere a aurului nicăieri în lume.
 • Persoanele care propuneau tehnologii alternative nu au putut furniza informații privind testarea acestor tehnologii în afara laboratorului, pentru că niciunul dintre procesele tehnologice sau reactivii prezentaţi drept „alternative” în acest moment nu a fost până acum aplicat la scară industrială.

 

Așa cum reiese din documentul Comisiei Europene, toate celelalte tehnologii alternative au dezavantaje majore, ceea ce face ca reactivul cianură, care este cunoscut şi utilizat în întreaga lume de peste 100 de ani, să rămână în continuare tehnologia optimă disponibilă, care în acest moment este foarte strict reglementată pe teritoriul Uniunii Europene.

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

1 octombrie 2013

About Author

administrator


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...