Actualitate, Locale, Social, Stiri, Stiri Blaj

Târnăveni – Proiect de peste 1 milion de euro pentru extinderea Centrului de zi pentru vârstnici

În municipiul Târnăveni se va realiza o importantă investiție REGIO în domeniul social, ca urmare a semnării – de către Pr. Nicolae Anușcă, Director al Asociației Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj și de domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru – a proiectului de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru extinderea și etajarea unei case care va fi transformată astfel în centru de zi pentru vârstnici. Practic, cu fonduri totale de peste un milion euro, se va amenaja un centru de îngrijire fără componentă rezidențială – unde vor funcționa un centru de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice, o cantină socială, precum și un centru pentru servicii de îngrijire și asistență la domiciliu. Proiectul ”Schimbare de destinație cu extindere și etajare din casă în centru de zi, de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice, cantină socială, centru pentru servicii de îngrijire și asistență la domiciliu, recompartimentări interioare” a fost semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia, iar lucrările vor fi gata până la 31 august 2021.

Finanțarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 014-2020, pentru investiții în infrastructura socială care contribuie la dezvoltare, la nivel regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială, prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale. Obiectivul general al acestei cereri de finanțare urmărește creșterea calității vieții și facilitarea participării persoanelor vârstnice cu dizabilități, la activități recreative și de integrare socială în cadrul noului centru de zi. Concret, prin acest proiect se dorește creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru grupul vulnerabil de persoane vârstnice din zona Văii Târnavelor, în special pentru locuitorii de pe cursul mijlociu al Târnavei Mici.

”Investițiile în domeniul social în orașele mici și cu resurse limitate sunt mai mult decât necesare. În acest caz, o organizație neguvernamentală sprijină administrația publică și utilizează parteneriatul pentru a oferi servicii publice performante pentru comunitate. Starea de sănătate a populației în fostele orașe monoindustriale, cum este și Târnăveni, nu este una foarte bună, iar investițiile în domeniul social sunt mai mult decât necesare”, a precizat, după evenimentul de semnare a acestui contract de finanțare, domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.

”Pentru cetățenii de vârsta a treia din Târnăveni am conceput această cerere de finanțare, ca să reabilităm o casă și să-i schimbăm destinația, din casă în centru de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice. Aici vom amenaja o cantină sociale și un centru pentru servicii de îngrijire și asistență la domiciliu, valorificând la maxim cei 230mp ai construcției existente. Scopul proiectului este de a contribui la creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru persoanele vârstnice din Municipiul Târnăveni. Mai repede de doi ani și jumătate de la semnarea contractului de finanțare vom deschide acest centru de zi pentru persoane vârstnice, și vom înființa unitatea de îngrijire la domiciliu. Vom licenția serviciile sociale prestate, respectiv pentru centru de zi și unitate de îngrijire la domiciliu. Suntem siguri că, prin această investiție vom crea un cadru de confort pentru vârstnicii de pe Valea Târnavei Mici”, a declarat Pr. Nicolae Anușcă în momentul semnării acestui proiect.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

6 martie 2019

About Author

Redactiealba


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...