Cultura, Educatie, Stiri

Tabloul „M. Rex” al artistului Liviu Lăzărescu, donat Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”

Maestrul Liviu Lăzărescu a donat Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia lucrarea intitulată „M. Rex”, înfățișându-l pe voievodul Mihai Viteazul.

Opera s-a aflat până acum în custodia Colegiului Național „Decebal” din Deva, instituție de învățământ pe care artistul a absolvit-o.

„Cine iubește România îl iubește implicit și pe Mihai Viteazul. Și invers! Acesta este motivul pentru care l-am pictat pe acest Mare Om al Istoriei noastre. Iar locul optim pentru expunere nu putea fi altul mai potrivit decât Colegiul Național Militar din străvechea Cetate a Albei Iulia, numit chiar „Mihai Viteazul”. Aș vrea să menționez aici neroada opinie cârcotașă a unora – după care Marele Domnitor ar fi fost un „condotier”, conducător militar cu armate plătite pentru a cuceri ținuturi și averi. Nimic mai fals! Domnitorul fusese cunoscut în Europa de mărimile vremii, unde participase la turniruri etc. Om cult, el nu putea ignora evidența limbii comune a celor trei Principate. Unificarea lor îi devenise scopul vieții – plătit, vai!, prin jertfă. Mie îmi apare ca primul Rege al românilor, motiv pentru care am întitulat portretul „M. Rex”, Mihai Rege, în partea de jos sugerând tricolorul inexistent pe atunci (roșu-galben și galben-albastru provenite din drapelele vechilor principate române). Mărturisesc recunoștința ce port conducerii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, o Școală de înaltă ținută în care înfloresc militari-patrioți”, a spus profesorul universitar Liviu Lăzărescu.

Tabloul a fost înmânat reprezentantului colegiului militar, locotenent colonel Raul Turic, de către directorul Colegiului Național „Decebal” Deva, domnul Marin Florin Ilieș.

Maestrul Liviu Lăzărescu s-a născut în anul 1934 în satul Mărtinești, județul Hunedoara și a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București la clasa marelui profesor Corneliu Baba. A activat peste 40 de ani la Catedra de Pictură a Institutului de Arte Plastice din București, unde a parcurs toate treptele didactice universitare, de la preparator și până la „Profesor Honoris Causa”.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

23 octombrie 2020

About Author

Redactiealba


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...