Actualitate, Social

SVM: Scrisoare deschisă către doamna Eugenia Vodă

1012507_492590737500698_1561318065_nProfesioniștii în minerit vă așteaptă la Roșia Montană, să-i cunoașteți și să vorbiți cu ei, înainte de a mai vorbi în numele lor

Stimată doamnă Eugenia Vodă,

Am citit cu tristețe și revoltă scrisoarea pe care ați adresat-o CNA-ului, prin care ați solicitat stoparea oricărei publicități comerciale pe marginea subiectului Roșia Montană.

Este o cerință care, din păcate, ne amintește de cenzura din vremurile comuniste, cenzură de care măcar noi, cei mai tineri, speram că am scăpat.

În scrisoarea dumneavoastră vorbiți de noi și, mai mult, vorbiți în numele nostru, al roșienilor – asta pentru că cereți să fim interziși și să nu mai putem vorbi noi singuri, oare?

De ce vă jucați cu viețile noastre și ale copiilor noștri, în condițiile în care și noi, prin impozitele și taxele pe care le plătim, contribuim la salariul dvs. de la TVR, postul public de televiziune?

Suntem revoltați că v-ați auto-desemnat purtătorul nostru de cuvânt, mai ales că nu ne amintim să vă fi văzut pe la noi în vizită, să cunoașteți cu adevărat realitățile de aici.

Dacă ați fi venit la noi, ați fi aflat că nu suntem niște brute, așa cum probabil credeți, ci suntem oameni sinceri și direcți, muncitori.

Ați fi văzut că avem și noi capacitatea să înțelegem proiectul „la dimensiunile lui de perspectivă”, așa cum spuneți, mai ales că mulți dintre noi au studii superioare – sunt ingineri de mediu, ingineri chimiști, arhitecți, arheologi, topografi.

Avem experiență de ani de zile și suntem mineri din tată în fiu.

Suntem profesioniști în minerit, asta știm să facem și asta vrem să facem.

Și, tocmai pentru că suntem profesioniști în minerit, știm ce înseamnă o carieră de suprafață, ce înseamnă o uzină de procesare, ce sunt o flotație, un iaz de decantare și un baraj.

Tocmai pentru că suntem profesioniști în minerit am evaluat acest proiect folosindu-ne cunoștințele și experiența și am constatat că este un proiect 100% sigur.

Și, credeți-ne, noi suntem cei mai interesați să fie un proiect sigur, pentru că noi trăim aici, cu copiii, părinții și familiile noastre – nu dumneavoastră.

Noi știm cât de dezvoltată poate fi o zonă în care există un proiect minier de asemenea importanță.

Pentru noi, mineritul înseamnă viață!

Și, fie că sunteți sau nu de acord, de la București sau de la Monaco (unde am auzit că locuiți), cu acest lucru, noi vom lupta până la capăt pentru viața noastră și pentru viitorul copiilor noștri.

Spre deosebire de dumneavoastră, care, spuneți, ați făcut ocolul lumii, mulți roșieni nu-și permit nici măcar „luxul” să ajungă la Alba Iulia.

Știți că la Roșia Montană sunt familii întregi care nu au bani de școală pentru copiii lor?

Știați că sunt mii de oameni care nu au un loc de muncă? Acestora, ce le puteți transmite de la București sau de la Monaco?

Comparați Roșia Montană cu Central Park, care are 25 de milioane de turiști anual.

Lăsând la o parte faptul că turiștii aceia sunt, de fapt, turiști în New York, ce ne propuneți, să mergem 3.000 de roșieni să cerșim în Central Park?

Vorbiți de crimă împotriva umanității.

Noi credem că este o crimă să nu pornești mineritul într-o localitate minieră  și să o condamni astfel la dispariție!

Pe viitor, vă așteptăm aici, la noi, să ne cunoașteți înainte de a vorbi în numele nostru.

Vă vom primi respectuos și vă vom vorbi sincer.

Veți înțelege, sperăm, nedreptatea pe care ne-o faceți trimițând scrisori deschise, de la București, în care vorbiți în numele nostru, și veți vedea, poate, „privirea de ansamblu” de aici, de la Roșia Montană.

Vă așteptăm!

Cristian Albu, Liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului” din Roșia Montană 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

18 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...