Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri, Stiri Sebes

ȘUGAG- Rezultatele anchetei DSP Alba în cazul toxiinfecției alimentare de la Căminul Cultural din Șugag

Direcția de Sănătate publică a realizat o anchetă exhaustivă a cazului toxiinfecției alimentare de la Căminul Cultural din Șugag  care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică (27 spre 28 octombrie) , în urma căreia opt persoane s-au prezentat la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia cu probleme digestive. Serviciul de control în sănătate publică din subordinea DSP Alba a prelevat 17 probe alimentare din meniul servit la nuntă, care au fost analizate în laborator, iar conform rezultatelor analizelor, în 9 probe alimentare a fost prezent stafilococul coagulazo-pozitiv. Alimentele în care s-a găsit stafilococul au fost servite la aperitive. Celelalte probe alimentare au fost corespunzătoare din punct devedere bacteriologic.

Compartimentul de epidemiologie a efectuat ancheta epidemiologică. Pacienta internată a fost externată. Persoanele care au ajuns la spital au vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, iar acestea prezentau dureri abdominale, grețuri, vărsături, scaune diareice, dar acum sunt într-o stare bună de sănătate. 

Mâncarea a fost preparată conform declarațiilor mirilor și ale administratorului căminului atât în gospodăria mirilor, cât în bucătăria Căminului Cultural. Materia primă a fost procurată atât din comerț cât și din gospodăria proprie. Personalul care a asigurat pregătirea și respectiv servirea mesei, nu a avut un contract de prestări servicii cu primăria sau cu mirii. Nu au existat substanțe dezinfectante pentru veselă, suprafețe, mâini (a existat doar detergent). Transportul alimentelor de la familia organizatoare la Căminul Cultural Șugag s-a făcut cu mijloace de transport neautorizate (neamenajate și neechipate corespunzător). Recipientele folosite nu asigurau protecția alimentelor împotriva contaminării.  Prăjiturile servite la nuntă au fost preparate acasă la familiile mirilor. Doar tortul mirilor și prăjiturile oferite pentru acasă au fost preparate într-un laborator de cofetărie cu sediul în Sebeșel și au declarație de conformitate.  În bucătărie s-a folosit apa potabilă provenită de la rețeaua de distribuție Dobra și conform buletinelor de analize este corespunzătoare. La nuntă s-a servit și apă de izvor, dintr-o sursă verificată de DSP Alba, care este corespunzătoare.

Ca urmare a neconformităților constatate, s-au luat următoarele măsuri:

– Se interzice desfășurarea oricărei activități de alimentație publică, colectivă în sălile Căminului Cultural Șugag, până la remedierea deficiențelor constatate;

– Personalul care a participat la prepararea și respectiv servirea mesei a fost invitat la sediul DSP Alba cu fișa de aptitudine, diplomă curs și pentru instruire în ceea ce privește noțiunile de igienă;

– Administratorul Căminului Cultural din Șugag și familia organizatoare a nunții sunt convocați la sediul DSP Alba, vineri, 2 noiembrie, pentru aplicarea sancțiunilor conformH.G. 857/2011, pentru deficiențele constatate, și stabilirea altor recomandări.

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

1 noiembrie 2018

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...