Actualitate, Diverse, Stiri

Sub influenţa alcoolului, la volan, prin Jidvei

În seara zilei de sâmbătă, 4 aprilie 2015, poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Rurală Jidvei, l-au depistat pe H.V.D., de 41 de ani, din comuna Jidvei, în timp ce conducea un autoturism prin comună, fiind sub influenţa alcoolului.

Testat cu aparatul etilotest, şoferul a fost depistat cu o valoare de 1,09 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spitalul din Blaj unde i-au fost recoltate probe de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Şoferul s-a ales cu dosar penal, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului.

POLIŢIA RUTIERĂ reaminteşte conducătorilor auto faptul că activitatea de şofat este incompatibilă cu consumul de alcool, acesta reprezentând unul dintre principalii factori concurenţi, generatori de accidente rutiere.

Potrivit art. 336 din Codul Penal, persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, depistate în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă.

Pe timpul cercetării penale permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

În cazul în care conducătorul auto prezintă o îmbibaţie alcoolică sub 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapta constituie contravenţie şi este sancţionată cu 9 până la 20 de puncte amendă, iar ca sancţiune complementară se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.

În ceea ce priveşte refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune prelevării mostrelor biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei, potrivit art. 337 din Codul Penal, fapta se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

În ultimele 30 de zile, poliţiştii rutieri din judeţul Alba au depistat 34 de conducători auto care conduceau autovehicule fiind sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma testărilor efectuate cu aparatul etilotest, au fost constatate 17 infracţiuni de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi au fost întocmite dosare penale, în conformitate cu prevederile art. 336 Cod Penal. Totodată au fost constatate 17 abateri contravenţionale, iar în aceste cazuri şoferii depistaţi conducând sub influenţa alcoolului au fost sancţionaţi în conformitate cu prevederile art. 102 alin 3 lit. a din OUG 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

6 aprilie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...