Actualitate

Studiul de dispersie a emisiilor de formaldehidă de la Kronospan Sebeş a fost actualizat

Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor a finalizat actualizarea studiului de dispersie realizat iniţial în luna iunie a anului 2011. Noul studiu s-a impus ca urmare a creşterii capacităţii de producţie a fabricii Kronospan Sebeş şi a fost solicitat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, în vederea obţinerii autorizaţiei integrate de mediu pentru instalaţia de formaldehidă.

Rezultatele cercetării indică o concluzie importantă: de la data efectuării ultimului studiu, Kronsoapn Sebeş şi-a optimizat procesele tehnologice, reducând substanţial nivelul debitelor de emisie, astfel încât noile date arata niveluri aflate cu mult sub llimitele maxime admise de lege.

„Şi în 2011 rezultatele corespundeau normelor de mediu, fiind sub limitele maxime admise, dar acum rezultatele sunt chiar mai bune decât atunci. Mai mult decât atât, extinderea capacităţii de producţie nu va creşte nivelul actual de emise şi nici factorul de poluare, potrivit datelor culese şi simulărilor făcute în acest sens”, a declarat Dr. Ing.
Zoltan Torok, de la Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor.

Potrivit normelor de mediu, limita maximă admisă în localitate este de 12 micrograme/metru cub (calculată pe o durată medie de 24 de ore) şi de 35 micrograme/metru cub (calculată pe o durată scurtă, de 30 de minute). În comparaţie cu aceste valori, rezultatele studiului privind concentraţiile maxime de formaldehida obţinute prin simulări în 14 puncte din localitate şi zona de proximitate arata concentraţii cuprinse între 0,30 şi 1,30 micrograme/metru cub (simulare medie la 24 de ore) şi 3,91 şi 11,81 micrograme/metru cub (simulare medie la 30 de minute).

Studiul a fost făcut pe baza unor simulări care au analizat dispersia formaldehidei în trei cazuri distincte. În primul caz, simularea dispersiei a luat în calcul doar emisiile din sursele de pe amplasament. În al doilea, s-au calculat emisiile din sursele de pe amplasament plus surse din traficul rutier cu datele disponibile din 2006, iar în cel de-al treilea caz, simularea dispersiei formaldehidei s-a făcut pe baza emisiilor din sursele de pe amplasament plus surse din traficul rutier, corelate cu estimările noi, aferente anului anului 2014.

„Au fost analizate toate sursele de emisie de la Kronospan Sebeş şi sursa de emisie de la instalaţia de producere de formaldehida a Kronochem Sebeş, cea care este în procedura de emitere a autorizaţiei integrate de mediu. Toate rezultatele arată că, din perspectiva poluării aerului, nu există niciun motiv pentru care Kronospan Sebeş să nu primească autorizaţia integrată de mediu”, a adăugat Dr. Ing. Zoltan Torok.

Studiul a fost realizat în perioada februarie-aprilie 2015 de experţii acreditaţi ai Centrului de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor, din Cadrul Facultăţii de Ştiinţă şi Ingineria Mediului – Universitatea Babeş Bolyai. Acelaşi Centru, care este acreditat naţional pentru elaborarea de studii în domeniul protecţiei mediului, a realizat şi studiul precedent, din anul 2011.

Studiul este disponibil la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba şi la Primăria oraşului Sebeş.

Rezultatele simulărilor efectuate la interval de 24 de ore, respectiv 30 de minute, pot fi consultate în tabelul de mai jos:
tabel

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

23 aprilie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...