Actualitate, Agricultura, Stiri

Ştefan Boca din Daia Română… Din zori şi până-n seară pe drumuri după fonduri europene

Interviu cu Ştefan Boca din Daia Română, un fermier de toată isprava. Lucrează 60 de hectare, din care 45 proprietate personală, 15 în arendă. Are 35 de vaci, de asemenea porci, oi, găini etc…

Interviu
-Acum un an de zile v-aţi întâlnit la Alba Iulia cu comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.
-Dl Cioloş a pornit din România şi vede bine lucrurile din agricultura României adevărate şi le poate reprezenta la Comisia Europeană cu mare stimă că este român.

-În aceste zile la Bruxelles se discută, se negociază numirile noilor comisari europeni. Merită Dacian Cioloş să continue munca la Comisia Europeană?
-Categoric. E un om care a pornit din sânul agriculturii româneşti şi ar putea fi nominalizat din nou drept comisar european pentru Agricultură.

-Ce credeţi că ar trebui să facă Ministrul Agriculturii pentru fermierii români, pentru cei mici, pentru cei mijlocii şi cei mari?
-Să scoată venitul agricol de la impozitare. Noi plătim terenul o dată la Primărie ca impozit. A doua oară plătim după fiecare animal în parte şi a treia oară după venitul agricol plătim încă un impozit.

-Dacă aţi fi ministru al Agriculturii ce aţi face pentru a-i ajuta pe cei care doresc să muncească în acest domeniu?
-Aş pune accent foarte mare pe tinerii care vor să se întoarcă spre agricultură. Vă spun că în viitorul apropiat activitatea agricultură va fi o afacere de succes.

-Apropo de succes, câte animale aveţi?
-35 de vaci. Am pornit cu una şi mulţându-le, din aproape în aproape, am crescut numărul lor. Cum a fătat una am păstrat viţelul şi tot aşa. Aici e partea frumoasă, că eu ţin la animalele mele şi tot mulţându-le trebuia să le dau nume, din suflet. Fiindcă am asistat la naşterea lor, le-am îngrijit şi le-am crescut cu drag. Am început cu nepoatele mel, Elisa, Georgiana…

-Numele nepoatelor le-aţi dat văcuţelor…
-Da. Apoi Fulga, Milca, plus cele tradiţionale – Lunaie, Mândraie, Miercureană, Joiană, Vireană, Sâmbăteană, Dumană. Ajungând până la oamenii politici din România care m-au încântat mult pe plan profesional: Elena (Udrea), Roberta (Anastase), Monica (Iacob Ridzi), Ponta. Mai am una Ghirboveană, de la Ghirbom…
Aceste văcuţe dacă mi-ar oferi cineva tot oraşul Alba Iulia şi toate maşinile care sunt în oraş nu le-aş da. Sunt nişte văcuţe foarte apropiate omului şi cred că fac parte din viaţa mea cotidiană.

-În Anglia cei care au cai, şi mânji tineri, le dau cu mândrie numele lui Charles şi a altor membri ai familiei regale. E o mândrie şi pentru prinţul Charles, după cum am văzut într-un material din presă. Dar să revenim. Ce maşini aveţi?
-Doar maşini româneşti: un Logan, un Sandero şi trei tractoare româneşti, toate cumpărate de noi. Noi-nouţe!

-De ce v-aţi cumpărat doar maşini româneşti?
-Sunt maşini pe care le putem întreţine după puterea noastră economică. Şi sunt de-ale noastre…

-Cum am putea face să-i determinăm pe români să cumpere numai produse româneşti?
-Dacă toată ţara ar cumpăra numai produse româneşti ţara ar merge mult mai bine. Şi germanii îşi cumpără produsele lor.

-Cine va ajutat în dezvoltarea micii ferme pe care o aveţi la Daia?
-În primul rând Primăria, Consiliul Judeţean şi Ion Dumitrel, Banca Transilvania din Alba Iulia.

-Acum e un mare scandal la APIA Bucureşti.
-Mor şi nu înţeleg această problemă. Cei care au fost puşi să coordoneze banii atât de puţini ai statului au încercat să-i dirijeze în scopuri private. Sunt banii poporului român.

-Cât teren aveţi şi cum lucraţi?
-45 de hectare am proprietate, pornind de la o suprafaţă de un hectar în 1990, şi tot aşa, acumulând, cu bani de la fondurile europene. Şi vreo 15 hectare în arendă.
Nu am plecat în 1990 gândidu-mă că aici trebuie să-mi fac un rost, pe pămânul strămoşesc. Lucrez doar eu cu familia mea. Lăsând casă şi masă făcută de mine şi mutându-mă la fermă, la 2 km de sat, unde sunt văcuţele mele, şi porcii şi animalele ce le mai avem. Asta este tot ce vreau să afle poporul român, care a muncit din zori şi până-n seară în agricultură, de acolo de unde pleacă pâinea, laptele şi carnea spre toţi românii noştri.
Dumnezeu să binecuvinteze poporul român oriunde s-ar afla! Aşa să ne ajute Dumnezeu! Pace ţie, cititorule!

*Fermierul Ştefan Boca s-a născut la 26 decembrie 1958 la Daia Română. Este căsătorit şi are 3 copii (2 băieţi şi o fată).

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

2 septembrie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...