Actualitate, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Starea pârtiilor din județul Alba în perioada 1 – 7 martie 2019

  • Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 10 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2; S_3)

– Pârtii funcționale: 10 (sau mai puține, în funcție de starea vremii)

– Lungime totală a pârtiilor și racordurilor existente: 18 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://schi-sureanu.ro/index.php/camere-live

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone (integral), Telekom (parțial), Digi Mobil (parțial), Orange (slab)

Evaluare generală: începutul de primăvară, la Șureanu, pare a fi început de iarnă. Din 1 martie, vom avea zile cu ninsoare și viscol, păstrând în bune condiții zăpada de pe cele 10 pârtii. Aici, fără nici un fel de zăpadă artificială, pârtiile se mențin excelent, având o grosime impresionantă a stratului de omăt natural. În plus, acest weekend vine cu două mari evenimente. Pe de o parte, este vorba despre lansarea, în premieră absolută, a primului ghid turistic despre Munții Șureanu, axat pe schi. Ghidul a fost realizat de către monitorul de schi Rareș Tileagă, fiind un element de promovare a zonei Șureanu pe timp de iarnă-vară, cu accent pe psihologia schiorului și pe produsele turistice. Lansarea va avea loc la cabana „Pași Liberi”, din Poarta Raiului, în 2 martie, ora 18.00. Al doilea eveniment este Cupa de schi de tură „Șureanu” și va avea loc în aceeași dată de 2 martie, între orele 11.00 – 15.00.

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat, fiind accesibil pentru orice tip de mașină. Între barajul Tău și barajul Oașa există multe porțiuni cu zăpadă pe asfalt și cu gropi din loc în loc, așadar vă recomandăm să fiți prudenți.

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): întrucât nu a mai nins, drumul s-a menținut rezonabil de bine. Există totuși șleauri adânci, pe direcția de mers, care vă pot incomoda. De asemenea, aerul este din ce în ce mai cald, ceea ce face ca drumul să fie acoperit de gheață și zăpadă. Acest lucru crește riscul de derapaj, la viteze mai mari. Insistăm să vă montați lanțurile, cel puțin începând cu mănăstirea Oașa, mai ales că se anunță ninsori.

Pârtii și instalații de cablu: prima zi de martie găsește pârtiile într-o formă foarte bună. Stratul de zăpadă este enorm, pe pârtii, așadar nici vorbă de pietre, smocuri de iarbă sau gheață. Se schiază în condiții excelente. Un dezavantaj este, însă, vântul foarte puternic, care aruncă zăpada pe pârtii, acoperind în permanență liniile de ratrack. Este posibil, din cauza viscolului, să fie oprit telescaunul. De asemenea, zonele de off-piste sunt improprii pentru freeride, zăpada fiind compactată de viscol și de încălzirea vremii.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 1-7 martie 2019, vreme instabilă, cu ninsori, viscol, cer senin și cer înnorat. Va fi, de fapt, un soi de săptămână a extremelor, la început de primăvară. Vremea, pe zile, va fi astfel:

– vineri, 1 martie: vânt intens, cer noros, ninsoare slabă

– sâmbătă, 2 martie: vânt intens, cer noros, ninsoare slabă

– Duminică, 3 martie: vânt slab, cer noros, șanse de ninsoare

– luni, 4 martie: vânt slab, cer parțial noros

– marți, 5 martie: vânt extrem de intens, ninsoare

– miercuri, 6 martie: vânt puternic, cer înnorat, șanse de ninsoare

– joi, 7 martie: vânt puternic, cer noros, ninsoare

Servicii turistice: școală de schi pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil; punct Salvamont, SMURD și Jandarmerie Montană, la baza pârtiilor.

  • Arieşeni

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2

– Lungime totală a pârtiilor existentes: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: la Arieșeni, primăvara începe întocmai ca la Șureanu: cu vreme de anti-primăvară, mai exact cu condiții meteo intense, specifice iernii. Totuși, această schimbare a vremii nu ar trebui să îi sperie pe turiști; sporturile de iarnă au nevoie, în mod esențial, de acest tip de vreme, așadar vă așteptăm la munte! Pârtiile sunt încărcate de cea mai bună zăpadă.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: omătul, pe pârtii, este suficient și bătătorit zilnic. Se schiază în condiții de zăpadă excelentă, atât pe Vârtop 1, cât și pe Vârtop 2.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 1-7 martie 2019, vreme instabilă. Vor fi ninsori, apoi lapoviță, dar și vânt intens. Valorile termice se vor încadra între -5 și 4 grade Celsius. Iată, pe scurt, cum va fi vremea pe zile:

– vineri, 1 martie: vânt intens, cer noros, ninsoare slabă

– sâmbătă, 2 martie: vânt intens, cer noros

– Duminică, 3 martie: vânt slab, cer noros

– luni, 4 martie: vânt slab, cer parțial noros

– marți, 5 martie: vânt extrem de intens, lapoviță și ninsoare

– miercuri, 6 martie: vânt puternic, cer înnorat

– joi, 7 martie: vânt puternic, cer noros, lapoviță și ninsoare

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

1 martie 2019

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...