Pe atunci, încă trăia tatăl meu, Tiberiu Rebreanu, deplin cunoscător al celor ce se petrecuseră, de-a lungul anilor, în cadrul numerosului clan din care făcea parte. I-am împărtăşit acea idee, însă s-a arătat destul de sceptic în privinţa punerii ei în practică, fapt care mi-a mai atenuat elanul „creator”. Dacă nu reuşise el, cum puteam duce eu la bun sfârşit o asemenea temerară încercare? Am povestit mult, împreună, aşa aflând unele amănunte – reţinute de memorie – care mi-au fost de un real ajutor mai târziu. Pe moment, planul a fost abandonat, sau, mai bine spus, amânat.
În iarna anului 1985, aflându-ne amândoi la Bucureşti, invitaţi la festivităţile care au avut loc cu ocazia centenarului naşterii lui Liviu Rebreanu, într-o discuţie purtată la sediul Uniunii Scriitorilor, Nicu Filip, jurisconsultul acesteia şi al Fondului Literar al U. S., mi-a spus: „Domnule Ilderim, cred totuşi că dumneata ar trebui să scrii un roman al familiei Rebreanu, cu tot ce s-a întâmplat în sânul acestei familii. Ar avea un mare succes. Dar ceva amplu, cu amănunte neştiute de cei din afara cadrului familial…”Am zâmbit, cam amar: „Am intenţionat să fac asta, dar dacă tatălui meu nu i se permite editarea unor volume memorialistice, credeţi că eu am vreo şansă?
Las cititorilor plăcerea de-a judeca valoarea şi calităţile romanului – câte sunt – amintindu-le totodată că pătrund într-o lume doar superficial prezentată de alţii, care nu aveau de unde să ştie anecdotica de familie – în majoritatea ei, inedită – ce dă un farmec aparte acestei lucrări pe care o consider a fi esenţială pentru deplina cunoaştere a celor din familia Rebreanu” a declarat Ilderim Rebreanu, autorul celor patru volume.
ILDERIM REBREANU
Romanul “Spectre in labirintul uitarii”, de Ilderim Rebreanu, nepotul de frate al lui Liviu Rebreanu, este cea mai recenta aparitie a Editurii ZIP si a fost promovat de Asociatia Culturala Adsum si Editura ZIP.
Lasă un răspuns