Actualitate

Specialiștii prestigiosului grup „The Economist” confirmă creșterea economică realizată de Guvernul Ponta

foto: cotidianul.ro
foto: cotidianul.ro

România a înregistrat a treia cea mai mare rată de creștere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2013 – atât față de trimestrul anterior, cât și față de perioada similară din 2012, se arată într-un raport emis de The Economist Intelligence Unit (EIU), un think-tank al prestigiosul grup „The Economist”, citat de presa centrală.

Potrivit acestui raport, România va înregistra pentru întregul an 2013 o creștere economică de 2,4%, stimulată de recolta bună și de creșterea exporturilor spre țările non-membre UE.

Mai mult, ritmul de creștere se va accelera în perioada 2014-2017, ajungându-se la o rată medie anuală de aproape 4%, se arată în raportul amintit.

Creșteri s-au înregistrat și la producția industrială brută: 4% în aprilie față de martie și 19% în ultimul an.

Pentru acest an, bugetul de stat pune accent în special pe creșterea încasărilor.

Țintele bugetare consolidate se bazează pe o creștere a PIB prognozată la 1,6% pentru 2013, dar analiștii EIU estimează chiar mai mult.

Dezvoltarea economiei naționale se bazează pe bunele rezultate înregistrate la export în primele cinci luni din 2013: odată cu dezvoltarea sectorului extern a crescut și cererea pentru produse industriale. Astfel, valoarea exporturilor a crescut cu 5,7% în primele cinci luni, ba chiar cu 15,5% în luna aprilie 2013 față de aprilie 2012 (procente calculate la valoarea în euro).

Potrivit raportului EIU citat de presa centrală, îmbunătățirea absorbției fondurilor europene va contribui la investițiile în infrastructură, ceea ce va crește și mai mult potențialul de export pe termen lung.

Specialiștii „The Economist” mai prognozează o scădere graduală a inflației începând de anul viitor și până la finele lui 2017, când inflația va ajunge la 2,7%.

Analiștii confirmă și stabilitatea politică din țară, notând că prin câștigarea unei majorități de două treimi în ambele camere ale Parlamentului, USL se află într-o poziție puternică și cel mai probabil va duce la bun sfârșit mandatul de patru ani.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

23 iulie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...