Actualitate, Social

Sondaj INSCOP: Românii și istoria – Partea a II-a

foto: ro.wikipedia.org
foto: ro.wikipedia.org

Marea Unire este considerată drept evenimentul cel mai improtant din istoria românilor de 43,1% dintre respondenți. Pe locul al doilea în clasamentul importanței marilor evenimente din istoria românilor se clasează schimarea de regim din 1989 prin răsturnarea regimului comunist pe care o apreciază 17,5% dintre români.

Urmează Unirea Principarelor române Moldova și Țara Românească, considerată de 12% dintre respondenți drept cel mai important eveniment din istoria românilor.

Pe locul al IV-lea se situează aderarea României la Uniunea Europeană, cu 10,4% dintre opțiuni.

Câștigarea independenței este văzută de 9,9% dintre respondenți drept cel mai important eveniment din istoria românilor, în timp ce instalarea regimului comunist cumulează 3,5% dintre opțiuni.

0,1% dintre respondenți au indicat un alt eveniment, în timp nonrăspunsurile cumulează 3,4%.

Persoanele de peste 65 de ani apreciază într-o proporție semnificativ mai mare decât media importanța Marii Uniri din 1918.

De asemenea, persoanele între 36 şi 50 de ani apreciază într-o proporție mai mare decât media importanța răsturnării regimului comunist din 1989.

Remus Ștefureac, director INSCOP Research: ‘Explicația este legată de faptul că aceasta este generația care a participat cel mai activ la schimbarea de regim din urmă cu aproape 25 de ani.

În plus, este interesant de reținut că persoanele cu studii superioare apreciază semnificativ mai mult decât restul importanța răsturnării regimului comunist.’

Serbia/Iugoslavia este considerat cel mai bun vecin istoric pe care l-a avut România, 61% din populație împărtășind această opinie.

Bulgaria este considerată un vecin bun de 60,9% din populație.

Relațiile de vecinătate cu Rusia/Imperul țarist sunt apreciate drept bune de-a lungul istoriei de 28,1% dintre respondenți, iar cele cu Imperiul Habsburgic de 22,4%. Ungaria/Regatul Ungariei este apreciată drept un vecin istoric bun de către 17% dintre respondenți.

Turcia/Imperiul Otoman se situează pe ultimul loc al clasamentului, 13,4% dintre români considerând că, de-a lungul istoriei, a fost un vecin bun al României.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 10-17 septembrie 2013.

Volumul eșantionului a fost de 1.050 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Barometrul de opinie ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieții politice, economice, sociale și culturale.

Proiectul ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ este o inițiativă a cotidianului ‘Adevărul’ realizată cu sprijinul INSCOP Research.

Procesul de elaborare a legilor, circuitul de formulare și adoptare a politicilor publice, mecanismele de luare a deciziilor sunt insuficient bazate pe agenda publică așa cum se regăsește ea la nivelul opțiunilor populației. Acest lucru riscă să provoace probleme funcționale grave ale sistemului politic românesc și un deficit de legitimitate îngrijorător pentru regimul democratic.

Proiectul ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ își propune să aducă în spațiul public, într-o formulă complexă și sistematică, opiniile populației cu privire la principalele probleme de pe agenda publică reală pentru a stimula o conectare cât mai bună între așteptările populației și rezultatele procesului decizional derulat de autoritățile publice.

Barometrul de opinie ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ are patru direcții mari de cercetare (Politica interna si internationala, Economie si mediu de afaceri, Social — sanatate, educatie, protectie sociala, Viață și Societate) operaționalizate printr-un set de indicatori stabili pentru a măsura tendințe relevante și un set variabil pentru a identifica opinii pe teme foarte specifice.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

16 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...