Actualitate, Social

Sondaj INSCOP: Preferințele muzicale ale românilor

2884_0000000052
foto: ionutfulea.ro

Românii preferă preponderent muzica românească, pe primul loc în opțiuni situându-se genul muzicii populare. Cea mai mare parte a românilor declară că au auzit de George Enescu precum și de festivalul care îi poartă numele. Sunt concluziile Barometrului de opinie ‘ADEVĂRUL despre România’ realizat de Inscop Research la comanda cotidianului ‘Adevărul’.

Majoritatea românilor (64,2%) preferă mai mult muzica românescă în dauna celei străine (32%). 3,8% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Jumătate din populație preferă muzica populară (49,7%). Urmează muzica pop-dance cu 41% dintre opțiuni, în timp ce pentru muzica clasică și-au exprimat preferințele 22,8% dintre respondenți. 19,5% și-au exprimat preferința pentru muzica rock, în timp ce 18,2% au indicat genul hip-hop. Manelele sunt pe ultimul loc cu 14,2%. 2,7% indică ‘alt gen’, 2,2% nu știu sau nu răspund și doar 1% spun că nu ascultă muzică.

George Enescu beneficiază de o notorietate de 90,6% răspunzând afirmativ la întrebarea ‘Ați auzit de George Enescu?’. 6,2% nu au auzit de George Enescu, iar 3,2% fie nu știu, fie nu răspund la această întrebare.

80,2% dintre români declară că au auzit de Festivalul ‘George Enescu’. 15% nu au auzit de acest eveniment, în timp ce 4,8% nu răspund la această întrebare.

71,9% dintre români cred că România are de câștigat de pe urma Festivalului George Enescu. Doar 1,8% declară că România are de pierdut de pe urma Festivalului George Enescu, în timp ce 26,3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 10-17 septembrie 2013. Volumul eșantionului a fost de 1.050 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Barometrul de opinie ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieții politice, economice, sociale și culturale.

Proiectul ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ este o inițiativă a cotidianului ‘Adevărul’ realizată cu sprijinul INSCOP Research.

Procesul de elaborare a legilor, circuitul de formulare și adoptare a politicilor publice, mecanismele de luare a deciziilor sunt insuficient bazate pe agenda publică așa cum se regăsește ea la nivelul opțiunilor populației. Acest lucru riscă să provoace probleme funcționale grave ale sistemului politic românesc și un deficit de legitimitate îngrijorător pentru regimul democratic.

Proiectul ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ își propune să aducă în spațiul public, într-o formulă complexă și sistematică, opiniile populației cu privire la principalele probleme de pe agenda publică reală pentru a stimula o conectare cât mai bună între așteptările populației și rezultatele procesului decizional derulat de autoritățile publice.

Barometrul de opinie ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ are patru direcții mari de cercetare (Politica internă și internațională, Economie și mediu de afaceri, Social — sănătate, educație, protecție socială, Viață și Societate) operaționalizate printr-un set de indicatori stabili pentru a măsura tendințe relevante și un set variabil pentru a identifica opinii pe teme foarte specifice.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

8 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...