Actualitate, Social

Sondaj INSCOP: Încrederea în personalități publice și opțiunile românilor pentru funcția de președinte

foto: amosnews.ro
foto: amosnews.ro

Topul încrederii în personalitățile politice este condus de Mugur Isărescu, cu 40,9% încredere multă și foarte multă în luna septembrie față de 39,4% în luna iulie. Urmează Victor Ponta cu 39% (față de 39,2% în iulie), Sorin Oprescu cu 33,5% în septembrie față de 37,4% în iulie. Pe poziția a patra se situează Klaus Iohannis cu 32,9% față de 30,2% în iulie. El este urmat de Crin Antonescu (30,8% în septembrie față de 29,6% în iulie), Călin Popescu Tăriceanu (27,8% în septembrie față de 25,5% în iulie).

Traian Băsescu este cotat cu 24,5% încredere multă și foarte multă în septembrie față de 23,5% în iulie, Mihai Răzvan Ungureanu beneficiază de 24% încredere în luna septembrie față de 24,7% în luna iulie.

În clasament urmează Mircea Geoană (cu 22,6% în septembrie față de 21,6% în iulie), Ion Iliescu (cu 21% în septembrie față de 20,2% în iulie), Liviu Dragnea (cu 19,2% în septembrie față de 18,4% în iulie).

Theodor Stolojan este cotat cu 17,3% în septembrie față de 17,2% în iulie. Urmează Corneliu Vadim Tudor (17,9% în septembrie față de 16,7% în iulie) și Emil Boc (15,3% în septembrie față de 16% în iulie).

Cătălin Predoiu, măsurat în premieră în sondajul INSCOP obține 14,4% încredere multă și foarte multă în septembrie.

Pe locurile următoare se situează Vasile Blaga (14% în septembrie față de 13,5% în iulie), Elena Udrea (14,3% în septembrie față de 13,1% în iulie), Dan Voiculescu (12,7% în septembrie față de 12,2% în iulie), Dan Diaconescu (11,2%, în septembrie față de 11,4% în iulie), Kelemen Hunor (9,9% în septembrie față de 8,2 în iulie) și Laszlo Tokes cu 8% (nu a fost măsurat în sondajul anterior).

În ceea ce privește opțiunile românilor pentru prezidențiale, măsurate printr-o întrebare deschisă, cei mai mulți dintre români — 22,6% — sunt fie nehotărâți, fie nu merg la vot, fie nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale, cei mai mulţi români ar opta pentru Crin Antonescu (19,8%) urmat de Victor Ponta cu 19,6% dintre opțiuni.

Al treilea clasat în opțiunile populației este Mihai Răzvan Ungureanu (6,5%), urmat de Traian Băsescu (4,6%), Mugur Isărescu (4,3%), Mircea Geoană (3,8%), Sorin Oprescu (3,3%), Dan Diaconescu (3,2%), Corneliu Vadim Tudor (2,8%), Elena Udrea (2%), Klaus Iohannis (1,6%), Călin Popescu Tăriceanu (1,3%) și Emil Boc (1%). Un procent de 3,6% dintre respondenți au indicat alte personalități politice, în timp ce 22,6% sunt fie nehotărâți, fie declară că nu merg la vot, fie nu știu/nu răspund.

57,5% dintre respondenți consideră ipoteza ca ‘un tânăr să devină președintele României’ o idee bună și ar vota în acest sens.

30,7% consideră că este o idee proastă și nu ar vota în acest sens, în timp ce 11,8% nu știu sau nu răspund.

Față de ipoteza ca ‘o personalitate independentă politică să devină președintele României’, 55,2% consideră este este o idee bună și ar vota în acest sens, în timp ce 30,3% consideră că este o idee proastă și nu ar vota în acest sens. 14,5% nu știu sau nu răspund.

31,2% valorizează pozitiv ipoteza ca ‘o femeie să devină președintele României’ și ar vota în acest sens, în timp ce 50,7% consideră că este o idee proastă și nu ar vota în acest sens. 18,1% nu știu sau nu răspund.

18,8% apreciază ipoteza ca ‘o persoană cu dublă cetățenie să devină președintele României’ drept o idee bună și ar vota în acest sens, în timp ce 59,3% consideră că este o idee proastă și nu ar vota în acest sens. 21,9% nu știu sau nu răspund.

Față de ipoteza ca ‘reprezentantul unei minorități etnice să devină președintele României’, 9,7% consideră este este o idee bună și ar vota în acest sens, în timp ce 73,6% consideră că este o idee proastă și nu ar vota în acest sens. 16,7% nu știu sau nu răspund.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 10-17 septembrie 2013. Volumul eșantionului a fost de 1.050 persoane și este reprezentativ pentru popula?ia României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Barometrul de opinie ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieții politice, economice, sociale și culturale.

Proiectul ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ este o inițiativă a cotidianului ‘Adevărul’ realizată cu sprijinul INSCOP Research.

Procesul de elaborare a legilor, circuitul de formulare și adoptare a politicilor publice, mecanismele de luare a deciziilor sunt insuficient bazate pe agenda publică așa cum se regăsește ea la nivelul opțiunilor populației. Acest lucru riscă să provoace probleme funcționale grave ale sistemului politic românesc și un deficit de legitimitate îngrijorător pentru regimul democratic.

Proiectul ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ își propune să aducă în spațiul public, într-o formulă complexă și sistematică, opiniile populației cu privire la principalele probleme de pe agenda publică reală pentru a stimula o conectare cât mai bună între așteptările populației și rezultatele procesului decizional derulat de autoritățile publice.

Barometrul de opinie ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ are patru direcții mari de cercetare (Politica interna si internationala, Economie si mediu de afaceri, Social — sanatate, educatie, protectie sociala, Viață și Societate) operaționalizate printr-un set de indicatori stabili pentru a măsura tendințe relevante și un set variabil pentru a identifica opinii pe teme foarte specifice.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

4 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...