Actualitate, Social

Sondaj INSCOP: Cum ar vota românii la parlamentare și europarlamentare

foto: ghimpele.ro
foto: ghimpele.ro

Barometrul de opinie ‘ADEVĂRUL despre România’ realizat de Inscop Research la comanda cotidianului ‘Adevărul’ arată că USL continuă să conducă în clasamentul opțiunilor pentru alegerile parlamentare, cu 57,5% dintre opțiuni, urmat de PDL cu 15,5% dintre opțiunile de vot și PPDD cu 6,6%.

În privința alegerilor europarlamentare, pe primul loc se situează PSD-UNPR, cu 39,1%, secondat de PNL-PC, cu 20,6%.

PDL se situează pe poziția a treia, cu 14,8% dintre opțiunile de vot.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, Uniunea Social Liberală ar obține 57,5% dintre opțiunile de vot (57,1% la măsurătoarea din luna în iulie).

Urmează Partidul Democrat Liberal, cu 15,5% din opțiunile de vot (15,1% în iulie) și Partidul Poporului Dan Diaconescu cu 6,8% dintre opțiuni (comparativ cu 7,4% în iulie).

Pe locurile următoare se situează Partidul Mișcarea Populară (5,3% în septembrie, comparativ cu 5,6% în iulie) și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România cu 5,3% (la fel ca și în luna anterioară).

Alianța Dreptate și Adevăr formată din PNȚCD și Forța Civică ar fi votată de 4,8% dintre persoanele care au exprimat o opțiune de vot pentru alegerile parlamentare (5,1% în iulie).

PRM este cotat cu 3,9% din opțiuni, la fel ca și la măsurătoarea din septembrie.

0,8% au ales ‘alt partid’, opțiune inclusă în cadrul întrebării închise cu variante predefinite.

Raportat la totalul populației, 21,6% dintre respondenți nu sunt hotărâți cu cine să voteze, 14% declară că nu merg la vot și 5,5% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

În clasamentul opțiunilor de vot pentru alegerile europarlamentare, conduce PSD-UNPR, cu 39,1% dintre opțiunile exprimate (comparativ cu 38,8% care exprimaseră această opțiune în luna luna iulie).

PNL-PC ar fi votat de 20,6% dintre votanți (19,3% în iulie).

Partidul Democrat Liberal ar fi votat de 14,8% dintre votanți (14,2% în iulie), iar Partidul Poporului Dan Diaconescu ar întruni 6,6% dintre opțiuni (6% în iulie).

Partidul Mișcarea Populară ar fi votat de 5,1% dintre cei care au exprimat o opțiune de vot (5,5% în iulie), Uniunea Democrată a Maghiarilor din România ar obține tot 5,1% (5,3% în iulie), iar Alianța Dreptate și Adevăr Formată din PNȚCD și Forța Civică ar obține 5% (5,5% în iulie).

Partidul România Mare ar obține 2,8% din voturi (3,8% în iulie), în timp ce 0,8% au optat pentru varianta ‘alt partid’ inclusă în lista de opțiuni a întrebării închise.

Raportat la totalul populației, 21,3% dintre respondenți nu sunt hotărâți cu cine să voteze, 14,4% declară că nu merg la vot, iar 5,1% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

Barometrul de opinie ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieții politice, economice, sociale și culturale.

Proiectul ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ este o inițiativă a cotidianului ‘Adevărul’ realizată cu sprijinul INSCOP Research.

Procesul de elaborare a legilor, circuitul de formulare și adoptare a politicilor publice, mecanismele de luare a deciziilor sunt insuficient bazate pe agenda publică așa cum se regăsește ea la nivelul opțiunilor populației. Acest lucru riscă să provoace probleme funcționale grave ale sistemului politic românesc și un deficit de legitimitate îngrijorător pentru regimul democratic.

Proiectul ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ își propune să aducă în spațiul public, într-o formulă complexă și sistematică, opiniile populației cu privire la principalele probleme de pe agenda publică reală pentru a stimula o conectare cât mai bună între așteptările populației și rezultatele procesului decizional derulat de autoritățile publice.

Barometrul de opinie ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ are patru direcții mari de cercetare (Politica interna si internațională, Economie si mediu de afaceri, Social — sănătate, educație, protecție socială, Viață și Societate) operaționalizate printr-un set de indicatori stabili pentru a măsura tendințe relevante și un set variabil pentru a identifica opinii pe teme foarte specifice.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

3 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...