Agricultura

Şona: Afacere de succes în în creşterea animalelor

Specialiştii Camerei Agricole Judeţene Alba au continuat şirul întâlnirilor cu producătorii agricoli. De aceasta data actiunea a avut în localitatea Şona la iniţiativa ing. Anghel Gheorghe de la Centrul de consultanţă agricolă locală, care a dorit să facă cunoscută celor prezenţi o alternativă la agricultura tradiţională –vaca de carne din rasa Angus.
Folea Cornel, agricultor cu iniţiativă, deschis la nou şi dornic să dezvolte afacerea cu vaci de carne, este proprietarul a 16 capete de bovine din rasa mai sus menţionată de care este foarte mândru şi despre care ne –a vorbit cu multă pasiune.
Fermierul deţine în proprietate şi în arendă o suprafaţă de păşune suficientă pentru ca în doi ani să–şi dubleze efectivul de animale. Mărturiseşte că s-a hotărât să investească în această afacere după ce s-a documentat bine în privinţa caracteristicilor rasei şi anume:
Carnea bovinelor Angus are un gust fin şi consistent, este fragedă şi marmorată, foarte căutată în gastronomia de vârf şi în sectorul premium. Bovinele sunt crescute şi îngrăşate liber pe păşune, aceasta fiind o condiţie esenţială pentru carnea de vită de calitate. Producţia de carne din furajare naturală pe păşune este mai economică şi mai utilă din punct de vedere ecologic.
În acest fel managementul bovinelor este mai simplu iar costurile mai scăzute faţă de îngrijirea convenţională. Rugat să vorbească despre avantajele creşterii şi îngrăşării vacilor din această rasă, Folea Cornel a punctat următoarele: vaca Angus este o rasă rustică cu trăsături naturale alese, temperament liniştit ,docilă, longevivă, fără coarne, culoare roşu sau negru. Foarte robustă , extrem de adaptabilă la condiţiile de mediu, rezistă la frig excesiv , umiditate şi căldură, nu necesită adăposturi sofisticate. Păşunează toată perioada anului ,iarbă verde şi uscată. Precoce : vârsta la prima montă 14 – 15 luni ( minim 350 kg), vârsta la primul viţel 24 – 27 luni.Prolifică: 1 viţel pe an. Randament crescut de îngrăşare a viţeilor doar din laptele mamei şi iarba de pe păşune.
Fermierul Florea Cornel speră ca pe baza creşterii cererii de carne din producţie naturală, preţul cărnii de vită premium va înregistra o creştere semnificativă în viitor.
Fermierii prezenti au fost foarte receptivi la cele prezentate şi împreună cu specialiştii CAJ au făcut un calcul simplu şi rapid.
Dacă un fermier mic , obţine 3000 de l lapte de vacă şi îl vinde cu 1 leu/l, înseamnă că obţine 3000 de lei după o vacă de lapte. Un viţel Angus la 500 de kg dacă îl vinzi cu minimum 10 lei/kg ,ajungi să încasezi 5000 de lei ; deci o sumă mai mare decât banii obţinuţi din lapte , iar munca e mult mai uşoară la vaca de carne.
Astfel de întâlniri organizate de către CAJ Alba au loc săptămânal în diferite zone din judeţ.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

12 septembrie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...