Social

Şomaj pe creştere şi speranțe „timide” de relansare a producției industriale

foto: tion.ro
foto: tion.ro

Rezultatele publicate la nivelul zonei euro arată că şomajul rămâne o problemă majoră, dar sunt câteva semnale timide ce încurajează aşteptările de îmbunătățire a situaţiei economice începând cu anul viitor.

Situaţia şomajului în zona euro şi în UE rămâne îngrijorătoare, dar constatăm câteva semnale pozitive în ceea ce priveşte evoluţia industriei celor mai mari economii din regiune, care au influenţe majore asupra UE în ansamblul său, a arătat Cosmin Enache, Director de Operaţiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie românească ce a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabursieră de Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri).

EUROSTAT a revizuit în scădere cifrele anterioare privind şomajul din zona euro în luna aprilie (de la 12,2% la 12,0%) şi a publicat rezultatele pieței muncii pe luna mai, când rata şomajului a fost 12,1%, în creştere față de nivelul (revizuit) de 12,0% din aprilie.

Cea mai mică rată a șomajului, de doar 4,7%, a fost în Austria, în timp ce, la polul opus, Grecia și Spania au condus clasamentul cu rate ale șomajului de peste 25%. România s-a poziționat sub media șomajului înregistrat la nivelul UE, înregistrând o rata de 7,5%.

De asemenea, nu trebuie omisă problema privind inversarea piramidei vârstelor cu care Europa se confruntă, evoluția înregistrată la nivelul pieței muncii punând o presiune și mai mare pe bugetele de asigurări sociale ale statelor membre„, a precizat Cosmin Enache.

Producţia industrială din Germania și Franța dă anumite speranţe zonei euro, dar semnalele sunt încă  timide

Rezultatele publicate pe parcursul lunii iunie indică o scădere a producției industriale la nivelul zonei euro, la nivelul de 0,4% în aprilie față de 0,9% anterior, dar, în pofida scăderii sectorului industrial la nivelul celor 17 state membre euro, Germania a înregistrat un avans considerabil de 1,8% în aprilie, depășind 1,2% avans în martie, iar în Franța avansul de 2,2 % s-a poziționat peste scăderea de 0,6% înregistrată în martie.

Astfel, observăm recent o oarecare revitalizare a sectorului industrial la nivelul celor mai importante două state ale zonei monetare unice (Germania și Franța reprezentând peste 50% din PIB-ul zonei euro), evoluțiile pozitive înregistrate în SUA în ultima perioadă reprezentând un motiv important, întrucât Statele Unite sunt cel mai important partener comercial pentru UE„, a arătat Cosmin Enache.

La nivelul indicatorului de sentiment economic Purchasing Managers Index (PMI) pe zona euro, în luna iunie s-a observat o îmbunătățire ușoară la nivelul de 48,8, de la 48,7 anterior, însă acesta rămâne în continure sub limita dintre contracţie și expansiune.

În ceea ce priveşte indicatorii PMI privind sectorul manufacturier din principalele economii din regiune, aceștia indică în continuare contracție.

În Italia și Franța evoluția lor a fost pozitiva luna trecută, în timp ce în Germania a apărut o scădere ușoara față de luna anterioară.

Dinamica prețurilor din zona euro a rămas sub ținta de politică monetară de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană, dar- conform estimărilor- rata anuală a inflației a marcat o uşoară creştere în luna iunie, la 1,6% de la 1,4% în luna mai, așa încât autoritatea monetară europeană beneficiază de spațiu pentru o eventuală continuare a relaxării monetare.

Trebuie avut în vedere că efectele scăderii ratei de dobândă operată de BCE in luna mai nu se regăsesc încă în totalitate înglobate în evoluția prețurilor, iar sedința BCE de politică monetară din 4 iulie are șanse mari să nu ofere decizii suplimentare, autoritatea monetară fiind în așteptarea efectelor scăderii decise în urma cu doua luni.

La nivelul zonei euro sunt câteva semnale pozitive, dar încă foarte timide, așa încât deocamdată pare puțin probabil ca acest al doilea semestru să aducă îmbunătățiri semnificative pentru anul în curs„, a precizat Cosmin Enache.

SSIF Equity Invest SA a fost înfiinţată în anul 1998, fiind autorizată ca societate de servicii de investiţii financiare prin Decizia nr. 3077/09.09.2003, emisă de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Prin Decizia CNVM nr. 23191/11.12.2008, SSIF Equity Invest SA a fost autorizată să desfăşoare servicii de investiţii financiare specifice- preluarea şi transmiterea ordinelor clienţilor privind unul sau mai multe instrumente financiare, executarea ordinelor în numele clienţilor şi, respectiv, administrarea portofoliilor- precum şi o serie de servicii conexe (schimb valutar în legătură cu activităţile de servicii de investiţii prestate etc).

Instrumentele financiare negociabile cu care operează SSIF Equity Invest sunt valorile mobiliare (acţiuni, titluri de stat, obligaţiuni emise de organisme publice sau private, alte titluri de împrumut cu scadenţa mai mare de un an, drepturi de preferinţa la subscrierea de acţiuni în cadrul unei majorări de capital, orice alte instrumente financiare calificate de C.N.V.M ca valori mobiliare), instrumentele financiare derivate (contractele futures, contracte options, alte active calificate de C.N.V.M ca instrumente financiare derivate) şi titlurile de participare la organismele de plasament colectiv în valori mobiliare.

Fondurile deţinute de client la SSIF Equity Invest SA sunt depozitate în numele S.S.I.F. în contul de clienţi deschis special în acest scop. În calitate de intermediar, SSIf Equity Invest este membru fondator al Fondului de Compensare a Investitorilor.

Începând cu anul 2013, SSIF Equity Invest a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabusiera de CFD-uri, fiind prima companie româneasca ce îşi asumă acest rol; suma minimă pentru deschiderea unui cont de tranzacţionare cu CFD-uri este de 500 Euro.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să vizitaţi www.equity.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

2 iulie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...