Actualitate, Anunturi Publice, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Soluții specializate pentru orașele care se confruntă cu prezența unui număr mare de ciori grivă și de semănătură

Toată lumea așteaptă primăvara, dar există, totuși, locatari care nu sunt încântați de trilurile primăverești ale păsărilor. Înainte de a-i condamna, trebuie să vă spunem că vorbim de cârâitul ciorilor de semănătură. Cioara (grivă sau cea de semănătură – personaj principal) este o pasăre cântătoare, și oricât de neplăcută este pentru noi, asta e vocea ei. Iar unii localnicii nu au ce face dacă aceste păsări cuibăresc chiar lângă ei! De la începutul lui martie și până în mai, sunt obligați să asculte concertul acestor păsări.

Cum problemele legate de ciorile de semănătură apar în fiecare an, considerăm că este necesar să vă prezentăm opinia Grupului Milvus și să oferim câteva sfaturi.

Și noi ne-am dori ca ciorile de semănătură să cuibărească cât mai puțin în orașe și localități și cât mai mult în afara lor. Din mai multe motive:

  1. Este mai benefic din punct de vedere al conservării dacă coloniile în care cuibăresc ciorile de semănătură sunt în afara orașelor. Cuiburile lor ar fi ocupate și de alte păsări mai rare, care la rândul lor le-ar folosi pentru creșterea puilor, un lucru important din punct de vedere al protejării naturii. Printre păsările care refolosesc aceste cuiburi sunt – ciuful de pădure, vânturelul roșu (cuibărește și în oraș, dar în număr mai mic) și vânturelul de seară, o specie rară și periclitată care cuibărește doar în afara orașelor și doar în cuiburile ciorilor de semănătură.
  2. Noi (grupul Milvus) iubim cioara de semănătură, știm ce rol important are în natură, dar mai știm și ce greu este să protejezi o specie când majoritatea oamenilor o disprețuiesc. Din acest motiv nici noi nu ne bucurăm că locuitorii sunt deranjați.

Ce se poate face?

Cu privire la ciorile de semănătură care deranjează locuitorii orașelor, problema nu se poate rezolva fără implicarea mai multor instituții locale, iar fiecare caz în parte are soluția lui. Rezolvarea nu constă în tăierea arborilor sau ciuntirea lor anuală doar pentru a alunga ciorile, în acest mod și puținul spațiu verde va dispărea.


Grupul Milvus este dispus la colaborare cu conducerile acelor primării unde au fost semnalate probleme cu ciorile de semănătură. Iată câteva soluții:

  1. Dacă nu vrem ca numărul ciorilor să crească în orașe, atunci NU TREBUIE să deranjăm acele colonii din apropierea orașelor, pentru că altfel nu vom ajunge decât să „invităm” și aceste ciori în oraș.
  2. Ar trebui realizată o strategie prin care să se înființeze zone de cuibărit. Mutarea ciorilor în oraș se întâmplă pentru că au dispărut acele pâlcuri de arbori sau aliniamente în care păsările puteau cuibări în liniște. De exemplu, la marginea multor orașe s-ar putea planta arbori cu creștere rapidă.
  3. Pentru mulți locatari din zonele unde există și ciori de semănătură, deranjul este mare. Păsările pot fi alungate, primăvara devreme, în primele săptămâni ale lunii martie deoarece încă își construiesc cuiburile și nu depun ouă, nu sunt pui. Nu susținem acest lucru, pentru că, fără să le oferim un loc de cuibărire adecvat la marginea orașului, le alungăm la câțiva metri mai încolo, unde vor deranja alți locatari. Practic, aruncăm problema în curtea altcuiva. Problema nu va fi rezolvată, situația nu se va îmbunătăți în oraș.

Ce trebuie știut despre cioara de semănătură?

  1. În perioada de cuibărit este o specie protejată în toate țările membre UE. În România, nu pot fi vânate în perioada 31 ianuarie – 31 august, iar în perioada de cuibări, păsările nu pot fi deranjate sub nicio formă.
  2. În ultimii ani, numărul ciorilor de semănătură din orașe a crescut, însă acest fapt nu înseamnă că populația la nivel național a crescut. La nivel european s-a constatat o mică creștere.
  3. Trebuie să facem o diferență între ciorile care cuibăresc și cele care înnoptează în oraș, mai ales iarna. De altfel, am primit mai multe reclamații cu privire la acestea din urmă, dar noi considerăm că aceste cazuri se pot rezolva. Păsările cuibăritoare ocupă cuiburile de la mijlocul lunii martie și până la sfârșitul lunii mai. Păsările pe care le observăm iarna la noi, vin din regiunile nordice, primăvara și ele sunt așteptate acasă așa cum și noi ne bucurăm de revenirea rândunelelor și a berzelor.
  4. De ce se mută în orașe? Ar putea fi mai multe motive, unul ar putea fi arborii înalți, propice pentru cuibărit, unde se simt în siguranță. Clima localităților este mai blândă, ajung la mai multe surse de mâncare – mai ales din gunoaie, dar au și mai puțini dușmani naturali.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

18 martie 2019

About Author

Redactiealba


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...