Actualitate, Stirea Zilei, Stiri

Slujbe în toate bisericile greco-catolice din România pentru Biserica Unită din Ucraina

03.PF LucianBiserica Greco-Catolică Unită cu Roma din România atrage atenţia asupra situaţiei tensionate din Ucraina, în care Biserica Greco-Catolică este supusă ameninţărilor şi violenţelor.

De două luni de zile, la Kiev, capitala Ucrainei, şi de câteva zile în partea vestică a ţării, populaţia protestează împotriva preşedintelui pro-rus Ianukovici. La sfârşitul anului 2013, şeful statului a decis ca Ucraina să nu semneze acordul cu Uniunea Europeană.

Pe această cale, cardinalul Lucian, şeful Bisericii Greco-Catolice Unită cu Roma din România face un apel către credincioşii şi preoţii greco-catolici. Duminică, 2 februarie 2014, în toate bisericile greco-catolice din România se vor ţine slujbe speciale pentru poporul ucrainean şi Biserica Greco-Catolică din Ucraina.

Apelul cardinalului Lucian:

„Cucernici Părinţi, Iubiţi Credincioşi,

Aţi aflat din presă despre evenimentele care marchează în mod dramatic buna convieţuire şi spiritul comunitar în Ucraina, ţară vecină a patriei noastre.

La rugăciunea Îngerul Domnului din 26 ianuarie, Sfântul Părinte Papa Francisc spunea: „Sunt aproape cu rugăciunea de Ucraina, îndeosebi de cei care şi-au pierdut viaţa în aceste zile şi de familiile lor. Doresc ca să se dezvolte un dialog constructiv între instituţii şi societatea civilă şi, evitând orice recurgere la acţiuni violente, să prevaleze în inima fiecăruia spiritul de pace şi căutarea binelui comun”.

Biserica Greco-Catolică Ucraineană în mod cu totul special apare lovită de atacuri de ură, într-un context în care creştinii – care sunt în acelaşi timp şi cetăţeni – doresc să vieţuiască într-o ţară liberă şi democratică, fără corupţie, fără minciună şi fără violenţe.

Ne exprimăm preocuparea faţă de ameninţările contra Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, fiindcă aduc aminte de spiritul cu care a fost pregătită represiunea şi desfiinţarea sa din 1946. Biserica Unită Ucraineană păstrează amintirea directă a persecuţiei pentru credinţă, la fel ca Biserica noastră, şi care, iată, din păcate, pare să se reitereze la orizont în ţara vecină.

Biserica Română Unită cu Roma se alătură în unire de dragoste şi solidaritate frăţească cu Biserica Greco-Catolică din Ucraina în aceste momente dramatice, mai ales prin rugăciunea către Domnul Păcii, Părintele Veacului ce va veni, Cel care ne uneşte în credinţă şi în slujire.

În semn de apropiere şi sprijin, Vă invităm stăruitor pe toţi să înălţaţi rugăciuni Bunului Dumnezeu pentru ca dreptatea şi omenia să rămână o realitate vie în existenţa iubitei Biserici Greco-Catolice ucrainene, în aceste clipe de încercare.

În acest sens, în ziua de duminică 2 februarie 2014, Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, în  catedralele şi bisericile de pe cuprinsul teritoriului Bisericii Greco-Catolice Române se vor celebra slujbe potrivite acestui moment, în conformitate cu normele liturgice în vigoare şi cu dispoziţiile Ierarhului locului.

Unim glasul nostru cu cel al Preafericirii Sale Sviatoslav Shevchuk, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, pentru a cere încetarea violenţelor şi a ameninţărilor la adresa membrilor acestei atât de încercate Biserici şi a întregului popor ucrainean. Precum afirma Preafericirea Sa Sviatoslav în apelul adresat magistraturii din Ucraina: „nu există dreptate fără adevăr (…) nici frica, nici agresiunile, nici furia, nu vor fi niciodată de ajutor pentru viitorul nostru”.

Cerând bunului Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Preacurate, darul împăcării şi al păcii peste poporul ucrainean şi peste întreaga lume, rămânem uniţi în rugăciune şi în comuniune de slujire.

Cu arhierească binecuvântare, în numele Sinodului Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică,

† Cardinalul  Lucian
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma
Arhiepiscop şi Mitropolit de Alba-Iulia şi Făgăraş”.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

2 februarie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...