Actualitate, Stirea Zilei

Site-urile primăriilor de comună, între uitare și nepăsare?!?

În ultimii zece ani, majoritatea primăriilor comunelor din județul Alba și-au făcut pagini de web, prin intermediul cărora ar fi trebuit să se promoveze localitățile iar edilii să țină legătura cu cetățenii. Bineînțeles, aceste portaluri ar fi trebuit să fie și un instrument al transparenței decizionale. Spun că ar fi trebuit să fie pentru că o bună parte dintre ele nu sunt. Dintre cele peste 60 de comune din județul Alba am luat, prin sondaj câteva dintre ele. De exemplu, site-ul Primăriei Comunei Lupșa a fost actualizat ultima dată în anul 2014, când a fost publicat Regulamentul de Organizare și Funcționare al Aparatului Primarului, act emis de altfel în luna septembrie a anului 2013. Cât despre alte decizii, hotărâri de consiliu, declarații de avere sau interese, nici nu poate fi vorba.

Detalii despre funcționarea platformei online a comunei Lupșa, puteți vedea aici.

În cealaltă parte a județului, pe valea Mureșului, comuna Miraslău nu stă mai bine. De altfel, declarația de avere a primarului, postată pe site, este din anul 2012, iar celelalte opțiuni de meniu sunt complet nefuncționale. Hotărâri de consiliu, decizii sau alte informații publice, nici nu poate fi vorba. De fapt, dacă e să ne luăm după anunțurile de achiziții și angajări, am putea spune că primăria Miraslău nu prea are activitate.

Detalii despre funcționarea platformei online a comunei Miraslău, puteți vedea aici.

Situată în bazinul hidrografic al Mureșului, în subbazinul Târnavelor, la est  sud-est de Alba Iulia sau nord – estul podișului Secașelor, așa cum ne informează prima pagină a site-ului, Comuna Ohaba a interacționat ultima dată cu internauții în anul 2012. După o lipsă de aproape 5 ani. Chiar dacă Ohaba este una dintre comunele afectate de depopulare, credem că localnicii merită mai multe informații online din parte adiministratorilor comunei. Asta ca să nu mai spunem că pe site-ul primăriei, comuna nu prea are conducători

Detalii despre funcționarea platformei online a comunei Ohaba, puteți vedea aici.

Periplul nostru informatic ne-a dus și prin inima munților Trascău, respectiv prin biroul, virtual, al comunei Rimetea. Aici am aflat lucruri noi din anul 2012. De altfel, aici, la rubrica Buget, căci despre acesta este vorba, chiar dacă mai vechi, informațiile există. Pentru că la rubricile care ar trebui să cuprindă declarațiile de avere sau de interese, ecranul ne zâmbește prietenos, dar gol.

Că edilii ar trebui, sau nu, să fie obligați prin lege să își depună declarațiile si în mediul on-line, este o discuție întreagă. Dar faptul că au fost plătiți bani din bugetele locale pentru realziarea unor pagini web nefolosite, aceasta este marea problemă. Probabil că nimănui nu îi pasă de câteva sute de euro cât a costat fiecare pagină în parte, dar dacă ar fi scos banii din buzunarul propriu, ar fi fost la fel de nepăsători. Iar pentru știința edililor aleși, și în mediul rural gospodăriile au acces la internet, iar locuitorii tineri, câți mai locuiesc acolo, poate că au dreptul să afle noutăți despre activitaea primăriei și de site-ul, plătit, nu-i așa, din buzunarul tuturor.

 

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

11 ianuarie 2016

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...