Actualitate, Social

Sindicatul Viitorul Mineritului: Scrisoare catre Renate Weber

1005205_469589223134183_693980061_nStimata doamna Europarlamentar Renate Weber,
Am vrea ca strigatul de disperare al miilor de mineri din Apuseni sa ajunga prin dumneavoastra, in calitate de europarlamentar al nostru, la intreaga Europa. Sa stie toata lumea cat de greu se traieste in Muntii Apuseni in secolul 21 in lipsa unui loc de munca! Sa cunoasca Europa umilinta la care suntem supusi cand nu ne putem hrani copiii si sa afle toata lumea ca acum vrem sa aparam singura sansa care ni s-a aratat: repornirea mineritului.

Demnitatea de miner ne-a impiedicat de multe ori sa ne strigam durerea, insa acum nu mai putem rabda: ne-am saturat de ipocrizia celor care pretind ca ne salveaza din colturile cele mai indepartate ale Romaniei si ale Europei, fara sa stie macar sa gaseasca pe harta Rosia Montana.

In calitatea dvs de europarlamentar, ne bazam pe dvs si pe colegii dvs sa ne ajutati sa avem locuri de munca, sa avem siguranta zilei de maine, iar tara sa prospere.

Insa am vazut cu amaraciune ca dumneavoastra sunteti unul din cei mai inversunati opozanti ai locurilor noastre de munca, ai muncii noastre de miner! Cum ne ajutati dvs sa ne castigam traiul si sa avem din ce sa ne crestem copiii? Dumneavoastra nu traiti cu noi aici si nu priviti in fiecare zi tristetea si disperarea din ochii copiilor si ai familiilor noastre. Nu cunoasteti durerea din sufletul minerilor care nu mai au ce munci!

De fapt, dvs protestati DOAR impotriva proiectului minier de la Rosia Montana si, asa cum spuneti, v-ati pronuntat cu consecventa impotriva lui.

Oare are legatura cu faptul ca ati condus Fundatia Soros Romania exact in perioada 2006-2007, de cand v-ati declarat opozitia? Dar acum, cel putin oficial, nu mai reprezentanti Fundatia Soros, deci interesele tarii si ale romanilor ar trebui sa fie pe primul plan!

Cu tot respectul, cand ati venit ultima oara la Rosia Montana? Cu siguranta, la inaugurarea sediului Fundatiei Soros din Rosia Montana – poate multa lume nici nu stie ca Fundatia Soros are un sediu in Rosia Montana, dintre toate comunele din Romania! Ce a facut Fundatia Soros pentru localnicii de la Rosia Montana?!?

Facem un apel, in numele tuturor localnicilor din Rosia Montana, din Abrud, din Bucium, din Zlatna si din Baia de Aries – localitati traditionale miniere din Apuseni – sa nu va mai jucati cu soarta noastra si a copiilor nostri. Nu aveti niciun drept sa ne lasati fara locuri de munca, intr-o zona in care mineritul este ocupatia traditionala de mii de ani! Vrem locuri de munca in minerit si suntem mai aproape ca niciodata de a le avea.

Toti oamenii cu buna credinta ar trebui sa fie alaturi de noi.

NOI, cei din Sindicatul Viitorul Mineritului, SUSTINEM PROIECTUL DE LA ROSIA MONTANA si SPERAM ca el sa demareze cat mai repede.

Avem cel putin zece motive pentru asta:

1. NOI traim in Rosia Montana, NOI induram lipsa locurilor de munca si teama zilei de maine. Cand locuiesti la Bruxelles sau in alte orase, cand traiesti in lux, este usor si ‘da bine’ sa te opui.

2. Compania miniera care este denigrata prin diverse minciuni PLATESTE SALARII SI TAXELE AFERENTE PENTRU 500 de OAMENI, CHIAR ACUM, inainte de inceperea constructiei. Sunt 500 de familii care DEPIND de acest proiect.

Cand va incepe constructia, vor fi DE CINCI ORI MAI MULTE FAMILII care vor avea din ce trai datorita minei de la Rosia Montana.

3. NOI SUNTEM MINERI DIN TATA IN FIU SI INTELEGEM MINERITUL. Ne-am saturat de toate minciunile despre mineritul spuse de specialisti in manipulare, care stiu care este adevarul dar nu au niciun interes sa il spuna, sau de oameni care, cu tot respectul, habar n-au despre ce vorbesc. NOI STIM CUM SE FACE MINERIT, CUM S-A FACUT PANA ACUM SI CUM S-AR PUTEA FACE IN VIITOR.

4. Tehnologia propusa la Rosia Montana e folosita in 500 de MINE DIN TOATA LUMEA, inclusiv in Suedia, Finlanda, Statele Unite, Noua Zeelanda sau Australia. S-a folosit si in Romania 50 de ani, dar nu la standardele de acum, si oamenii au fost in deplina siguranta.

5. Rosia Montana are nevoie de un proiect minier modern ca sa spere ca apele sale vor fi curate vreodata. Altfel, daca nu se mai face minerit aici, CINE VA AVEA BANI SA CURETE APELE ROSII? Ce investitor privat va veni doar ca sa le curete, fara sa faca minerit in zona? Compania miniera A CONSTRUIT DEJA O STATIE-PILOT DE CURATARE A APELOR, EA EXISTA SI POATE FI VAZUTA.

6. Am vazut cu ochii nostri – si toata lumea poate vedea, DACA VREA – ce a mai facut compania miniera in zona: A RESTAURAT GALERIA ROMANA Catalina-Monulesti, a restaurat PESTE 20 DE CLADIRI, printre care o cladire cu care toti ne mandrim, Primaria Veche; a inaugurat o EXPOZITIE DE MINERIT; a construit 125 de case moderne la Alba Iulia. Si toate astea acum, cand nici n-a inceput constructia minei.

7. Multi dintre cei care se opun AU FOST MINERI sau provin din familii de mineri. Daca asta nu este ipocrizie, atunci nu exista ipocrizie.

8. De la inceput, OPOZANTII AU MANIPULAT OPINIA PUBLICA, oamenii care nu stiau nimic despre Rosia Montana sau despre minerit, ca sa-i faca sa creada ca mineritul este un lucru rau. Si acum, dupa 15 ani, mai tragem ponoasele acestei manipulari, facute cu buna stiinta si in beneficiul intereselor proprii acestor indivizi sau grupuri. Poate Fundatia Soros, care si-a deschis un sediu in zona chiar de la inceput, poate sa dea lamuriri despre aceste interese, pe care noi nu le stim.

9. Noi ne-am nascut in Rosia Montana si aici traim de generatii, DAR N-AM VAZUT FLORA UNICA. Mai umblam si noi prin tara, si am mai vazut si prin alte locuri peisaje montane frumoase. Am mai vazut si saracie si lipsa de speranta, si prin alte locuri. Dar ceea ce avem noi si altii nu au este AURUL. Si am auzit sute de povesti cu mineri, dar toate, absolut toate legendele Rosiei Montane, de cand exista ea, sunt despre aur si argint. De unde au aparut zvonurile despre alte metale, daca nu tot de la unii care vor sa duca lumea de nas?

10. Rosia Montana inseamna MINERIT AURIFER. CINE NEAGA ACEST LUCRU, ORI ESTE RAU INTENTIONAT, ORI ESTE NEINFORMAT. NOI STIM MAI BINE DECAT ORICINE.

Va invitam sa fiti solidara cu noi, sa reprezentati lupta noastra de supravietuire si sa purtati mai departe in Europa strigatul miilor de suflete care si-au pus speranta in repornirea industriei miniere, in care fiecare isi va gasi un loc de munca. Intreaga Europa cauta acum sa promoveze noi si noi activitati care sa asigure locuri de munca.

Dumneavoastra ca si europarlamentar aveti acum sansa sa va aduceti contributia la acest efort comun si sa aratati ca va pasa de oamenii pe care ii reprezentati. Speram sa nu ramaneti indiferenta la suferinta noastra!

Doamne ajuta!

Cristian Albu – Sindicatul Viitorul Mineritului Rosia Montana

p

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

2 septembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...