Actualitate, Editorial, Stirea Zilei

Siguranța, un concept încă neglijat în România

Recent am fost vizitat de un prieten din Anglia care a ținut neapărat să vadă Transilvania după ce toată viața a auzit și a văzut filme despre acest colț de Europă. În mod previzibil e fascinat de Dracula și de poveștile cu vampiri pe care majoritatea occidentalilor le cunosc și a fost oarecum dezamăgit că nu a întâlnit vreun exemplar cu caninii mari și însetat de sânge. A remarcat diferențele de infrastructură, de nivel de trai, a apreciat locurile frumoase de la noi, dar s-a arătat îngrijorat de un fenomen pe care el, ca englez, nu îl poate înțelege, fiind educat într-un anumit fel. Ce nu poate înțelege prietenul meu este lipsa aproape totală de păsare față de siguranță (în engleză se spune health and safety – sănătate și siguranță) pe care a găsit-o aici.

În Anglia, la fel ca în toate țările civilizate, siguranța în muncă, pe șosele, în mijloacele de transport și în clădirile publice este ținută la mare preț mai ales că sistemul judiciar din țările bogate sancționează aspru, în funție de accidentele care se produc, pe cei vinovați, fie că aceștia sunt instituții publice sau companii private. Amicul meu s-a arătat siderat de multele exemple de lipsă de siguranță observate în diverse locuri pe unde a fost. De exemplu, în trafic a văzut pe multe porțiuni de drum pete de ulei scurse din diverse mașini pe care nicio instituție sau firmă angajată de cei care se ocupă de drumuri să o semnalizeze și să o curețe de urgență. Mi-a spus cu un amestec de mândrie și de banalitate că în momentul în care în Anglia se întâmplă asfel de scurgeri de ulei pe carosabil, oriunde ar fi acesta (autostradă, drum inter-orășenesc sau în orașe), imediat zona este înconjurată de semnalizatoare și apare o echipă care cu solvenți industriali și cine mai știe ce substanțe trec la curățarea zonei uleioase, în caz contrar putându-se lăsa cu amenzi serioase și chiar cu condamnări dacă vreun accident cauzat de respectiva pată se lasă cu victime. Același tratament se pare că au zonele proaspăt spălate din magazine sau instituții care la fel sunt delimitate vizibil până când sunt uscate pentru a se evita orice pericol.

Când a venit vorba de gropile de pe drumuri, prietenul meu și-a pus mâinile în cap. Mi-a spus că în Anglia, municipalitatea care este dată în judecată de vreun cetățean care a avut vreo daună la mașină din cauza unei gropi din jurisdicția acesteia plătește cu vârf și îndesat pentru asta. Și să nu mai amintim de cazurile în care au avut loc accidente rutiere din cauza gropilor. S-a lăsat, pe lângă daune materiale substanțiale, și cu condamnări pentru rănire sau respectiv ucidere din culpă. Au mai fost și alte cazuri de lipsă de siguranță pe care le-a mai observat, mai exact muncitorii de pe șantiere care nu aveau căști de protecție, fapt care în Anglia este intolerabil și la fel de aspru sancționat, multe companii de construcții, pe lângă amenzile primite, pierzându-și licențele.

În lumina celor spuse de prietenul meu am devenit și eu mai atent la aceste pericole care sunt peste tot în jurul nostru, dar am observat în același timp diferențele clare de cultură și de educație dintre popoarele noastre. Noi, românii, ca și mulți dintre est-europeni, se pare că suntem mai „căliți” și alegem să nu ne speriem de orice pericol care ne paște, acest lucru făcându-ne mai rezistenți și mai duri. Englezii (am fost și eu să îi vizitez și vă pot confirma) sunt mai moi, mai fricoși, mai reticenți de a face ce noi facem ca ceva obișnuit. De exemplu, pentru ei, centura de siguranță din mașină este sfântă, pe când la noi este de multe ori uitată. Dar asta nu îi descalifică pentru că, a vrea să fi în siguranță și mai ales când statul face din siguranța cetățenilor săi o politică națională, este ceva lăudabil. Din păcate, dincolo de orice, faptul că la noi în țară conceptul de siguranță este neglijat, ar trebui să ne îngrijoreze, mai ales când ne uităm la statisticile care ne arată rata accidentelor de circulație, de muncă sau de alte feluri, și dramele care apar după producerea acestora. Oricât am fi noi de duri și de căliți după desconsiderarea cvasi-totală a pericolelor din jur, situația pe care o parcurgem în România este mai mult un rezultat al dictonului popular strict românesc „las-o mă că merge-așa, ne-am obișnuit cu ea”. Dar din păcate, delăsarea aceasta de toate zilele a noastră se lasă cu victime și asta e rău. E foarte rău…

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

2 octombrie 2018

About Author

Adrian Contor


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Radio Alba Centrale Electrice
Scrie-ne pe Messenger
Loading...