Actualitate

Şibot: Primarul PFA condamnat la închisoare cu suspendare

Judecătoria Alba Iulia l-a condamnat pe primarul comunei Şibot, Ilie Tomuş la un an de închisoare cu suspendare pentru activităţi comerciale incompatibile cu funcţia de primar.Judecătoria Alba Iulia a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de Ilie Tomuş cu procurorii.
Primarul a fost judecat în urma unui denunţ formulat de fostul viceprimar liberal, Dacian Herlea. Acesta l-a acuzat pe edil că a desfăşurat activităţi comerciale în sectorul bovinelor cu lapte şi în comerţ, ca persoană fizică autorizată, calitate incompatibilă cu cea de primar. Potrivit procurorilor, în calitate de ales local, primarul al comunei Şibot, Ilie Tomuş, a încălcat prevederile articolului 87 litera G din Legea 161/2003, potrivit căruia funcţia de primar este incompatibilă cu cea de comerciant persoană fizică. Inculpatul şi procurorul au încheiat un acord pentru recunoaşterea vinovăţiei, pentru o pedeapsă de 1 ani de închisoare cu amânarea executării pedepsei, sub supraveghere, pe o perioadă de 2 ani. Judecătoria Alba Iulia nu a fost sesizată cu rechizitoriu, ci a fost înaintat, potrivit noului Cod Penal, acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

Iată ce scria situl stirisireportajealba.ro la începutul anului:
„Necazurile se țin lanț de primarul penal din Șibot. Pentru că după furăciunile din primărie, au apărut și dovezile de incompatibilitate flagrantă. Nu de alta dar tovarășu primar este și un mic afacerist, încă de acum cinci ani. Cu acte în regulă. De fapt cu PFA înregistrat la Registrul Comerțului. PFA care îl aruncă departe departe în afara legii, care spune clar că această calitate de primar pe care (încă) o deține nu-i dă voie să fie și Persoană Fizică Autorizată. Și ca tacâmul să fie complet Ilie de la primărie mai bagă și niște falsuri și uz de fals în documente și îi pune pe funcționarii din primărie să mintă organele fiscale ale statului, adică ANAF-ul.

Tovul primar de Șibot, Ilie Tomuș pe numele lui, are toate șansele să devină cel mai puțin inteligent primar din județul Alba. După ce a dat un tun de aproape 200 de mii de euro în buget, de l-au apucat transpirațiile când a venit Curtea de Conturi peste el, Ilie de la primărie a dat din colț în colț când a trebuit să recupereze banii. Pe care evident că nu a reușit să îi aducă înapoi la pușculița comunei. Am auzit că le scrie celor de la Curtea de Conturi, care i-au dat termen de recuperare 31 ianuarie 2014, da știu că a trecut, că va face și va drege. Ar fi trebuit să facă. Acum am impresia că pe el scrie mare de tot DOSAR PENAL.

La toată povestea asta se adaugă acum un alt episod. Cel în care Ilie este și primar și afacerist. Adică are omul are un PFA. Care se numește Tomuș Ilie PFA, CUI 25744944, număr înregistrare la Registrul Comerțului F01/654/2009, cu sediu în Șibot. Nu ar fi nimic neobișnuit dacă nu ar avea și calitatea de primar. În această situație lucrurile se complică pentru că este total în afara legii. Primarul NU ARE VOIE SĂ AIBĂ PFA. Mai mult în declarația de interese nu a menționat acest PFA, ceea ce înseamnă că tovarășul primar a comis un fals. Penal. Agenția Națională de Integritate ar trebui să se autosesizeze și să îl declare incompatibil. Iar la incompatibilitate se adaugă automat interzicerea dreptului de a fi ales în vreo funcție publică vreo trei ani.

De același PFA se leagă și încercarea celor de la Agenția Naționaă de Administrare Fiscală, celebrul ANAF, de a recupera prin executare silită niște bani de la nenea primarul. Nu mulți, vreo 15 mii de euroi. În încercarea de a identifica bunurile primarului din Șibot, ANAF-ul a trimis o adresă la primărie prin care solicita date privind proprietățile acestuia: case sau mașini. Ei aici deja ajungem la lucruri foarte interesante, dar penale în același timp. Pentru că Ilie l-a pus pe un funcționar din primărie, subordonat de-al lui, care evident că nu a avut curaj să zică nu, să le răspundă celor de la finanțe că nu are nicio casă și nicio mașină înregistrate în evidențele primăriei din Șibot. Doar doar scapă de executarea silită. Fals și uz de fals. Pentru că în declarația de avere apar două imobile, o casă de locuit și o casă de vacanță, una în comuna Șibot, iar cealaltă în comuna Blandiana, precum și două autoturisme. Falsul continuă pentru că numărul de înregistrare al adresei trimisă finanțelor, este mai mare decât cel al unei alte adrese, trimisă după o săptămână. Mai pe românește cineva a flasificat numerele de înregistrare…

Tabloul se completează cu semnarea de către Ilie a unui contract de consesiune a unei suprafețe de teren cu Asociația Crescătorilor de Taurine din Șibot, asociație din care face parte… surpriză exact sora lui, Matei Viorica pe numele ei. Contract pe care nu avea voie să îl semneze pentru că în acest fel își favorizează o rudă. Care, întâmplător sau nu, este și angajată în cadrul primăriei. Incompatibilitate, fals, uz de fals. Practic primarul din Șibot își face singur încadrarea penală. Și nu este singurul. Pentru că apropiații lui din consiliul local fac același lucru. La fel de ilegal și de penal. Dar despre aceștia mai pe larg în zilele viitoare”.
sursa:http://stirisireportajealba.ro/

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

23 septembrie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...