Locale, Stiri, Stiri Apuseni

Și în acest an locuitorii comunei Bistra vor putea primi Carnetul de Moț

Și în acest an primăria din comuna Bistra a făcut demersurile necesare pentru a putea elibera localnicilor care doresc Carnetul de Moț.

Pentru a intra în posesia carnetului de moț, cetățenii trebuie să depună o solicitare la Primăria Bistra și să facă dovada că au domiciliul stabil pe raza comunei. Mai multe detalii despre actele care mai trebuie să existe la dosar, localnicii le pot obține de la primărie.

Conform Legii nr. 33/2019 pentru modificarea Legii nr.33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munților Apuseni, pe baza carnetului de moț poți beneficia de anumite facilități cum ar fi: o reducere de 50% pe calea ferată, suportată de la bugetul de  stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor; anual, pe bază de cerere, se acordă de către consiliile locale, ocoalele silvice de regim și ocoalele silvice de stat din structura Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, câte 10 mc/an de lemn de lucru fasonat, dar nu mai mult de 15 mc/an/familie, contra cost și în limita posibilităților anuale stabilite prin amenajamentele silvic (comercializarea lemnului obținut pe baza carnetului de moț este interzisă). Cererile avizate de primar trebuie să fie aprobate în consiliul local.

Tinerii căsătoriți, în vârstă de până la 35 de ani, care locuiesc în zona Munților Apuseni și cei care vin în această zonă să își întemeieze gospodării au dreptul la material lemnos pentru construcție, în cantitate de 50 mc de familie, o singură dată, pe bază de autorizație de construcție în vigoare (este interzisă  revânzarea materialului lemnos obținut în acest mod).

Materialul lemnos la care au dreptul familiile din Munții Apuseni pentru prelucrare, realizarea de construcții noi și repararea construcțiilor și anexelor gospodărești, se plătește la prețurile stabilite de către proprietari, ținând cont de prevederile legii care stabilește prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la care se adaugă cheltuielile de exploatare, ori de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, după caz.

O altă facilitate este faptul că locuitorii din Apuseni care sunt titulari ai Carnetului de moț pot valorifica produsele prelucrate din lemn la târguri, piețe ale administrației publice, oboare, în orice localitate din România, fiind scutiți de taxă.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

22 iulie 2020

About Author

Redactiealba


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...