Actualitate

Sfaturi pentru viticultori de la Camera Agricolă Alba

Recent Camera Agricolă Judeteană Alba – Centrul Local Şona, reprezentat prin ing. Anghel Gheorghe a organizat o întalnire cu micii cultivatorii de viţă de vie din zonă detinatori de suprafeţe cuprinse intre 0,1-0,5 ha . Pentru început specialistul consultant a făcut o amplă prezentare a tehnologiei aplicate “ca la carte” , la plantaţia viticolă pe care o deţine făcând referire la lucrările solului, fertilizarea , lucrările de întretinere, tratamentele fitosanitare, elocvente fiind calitatea şi producţia de struguri obţinută. Având în vedere că se apropie sezonul rece s-a făcut referire la faptul că vita de vie necesită o atenţie deosebită toamna în special după recoltarea strugurilor . Spre deosebire de alte plante de cultură viţa are o rezistenţă slabă la ger de aceea trebuie protejată cât mai bine , prin aplicarea corectă a unor lucrări care influenţează maturarea coardelor , asigurarea butucilor la o rezistenţă mai mare la temperaturile scăzute din timpul iernii.
Butucii de viţă de vie se protejează prin acoperirea cu pământ, acest procedeu ferind viţa de vie de îngheţ.
Este important ca după recoltarea strugurilor să se desprindă coardele anuale, sistemul de susţinere a lemnului multianual. După desprinderea coardelor se poate executa tăierea de uşurare ,prin care se îndepărtează circa 30% din coardele anuale.
Coardele lăsate la tăierea de uşurare se curbează şi se întind cu atenţie pe paturile de pământ , apoi se fixează spre vârf cu pământ. Spre finele lunii octombrie , după căderea frunzelor , butucii care sunt conduşi fără tulpină precum şi lăstarii de pe cepii de rezervă se îngroapă în sol pentru iernare . Acest procedeu se execută prin desprinderea coardelor şi a braţelor de pe araci sau sârmă, lipirea de pământ şi acoperirea cu un strat de sol de 20-30 cm.
După terminarea recoltării se execută aratul viei între rânduri la o adâncime de 18-22 de cm cu dislocarea şi aruncarea solului spre butuci.
O dată la 3-5 ani se face reânoirea desfundatului cu administrarea îngrăşămintelor cu gunoi de grajd fermentat 30-40 to/ha sau complex 300-400 Kg/ha
Fermierii prezenţi la întâlnire au schimbat impresii , păreri, opinii, despre cultura viţei de vie şi valorificarea strugurilor şi a vinului

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

26 septembrie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...